Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde düzenlenen ve SDE Başkan Yardımcısı Alper Tan'ın oturum başkanlığını yaptığı "11 Eylül'den ABD-Taliban Anlaşmasına" panelinde SDE Savunma ve Güvenlik Kurulu Başkanı Tümgeneral (E) Dr. Güray Alpar, "Amerika'nın Askeri Müdahaleleri ve Başarısızlığının Sebepleri" konusunda değerlendirmede bulundu. Tümgeneral (E) Alpar, Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok konuda eksik olduğunu ve bu yüzden de Irak ve Afganistan'da başarısız olduğunu söyledi. Güray Alpar'a göre bunlardan bir tanesi de ABD'nin sıklet merkezini oluşturamaması... Alpar ABD'nin Suriye konusunda da istediği neticeyi alamayacağına işaret ederek "PYD gibi küçük unsurları almış yanına orada bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak güçlü müttefiki Türkiye'yi kaybederse çok şey kaybedecek" diye konuştu.
SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Kıdemli Albay (E) Mithat Işık ise, "Gayri Nizami Harp Teknikleri ve Taliban'ın Başarısı" konusunda değerlendirmede bulundu. Gayri nizami harp tekniklerinden bahseden Mithat Işık, Taliban'ın bu konuda başarılı bir süreç yürüttüğünü söyledi. Talibanın Afganistan'da vazifesini iyi tespit ettiğini vurgulayan Kd. Albay Mithat Işık, Kabil'de alkışlarla karşılanan ABD'nin ise şimdilerde nefret edilen bir konumda olduğunu söyledi. Taliban'ın başarısını ABD'nin başarısızlığına bağlayan Işık, "ABD Afganistan'da çorbayı kaşıkla değil bıçakla içmeye kalkmıştır" diyerek ABD'nin Irak'ta olduğu gibi Afganistan işgalini de eline yüzüne bulaştırdığını söyledi.
SDE Başkan Yardımcısı Sinan Tavukcu ise ABD'nin Afganistan ve Irak'ta yürüttüğü operasyonların maliyetini çıkardı. Tavukcu, ABD'nin tahmin edilen rakamların çok üstünde bir harcamaya imza attığını söyledi. "Tahmin edilen rakamlar en az 10 milyar dolar en çok ise 200 milyar dolardı. Ancak yapılan araştırmalara göre ABD'nin Ortadoğu’da yürüttüğü savaşların maliyeti tahmin edilen rakamların 100 katında... Washington Enstitüsü ile Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi'nin ortak yaptığı "ABD'nin 2019 itibariyle 11 Eylül Sonrası Savaşlarının Bütçe Maliyetleri” başlıklı raporda, teröre karşı savaş politikasının maliyetinin 2023 yılı itibariyle 6,7 trilyon dolara çıkacağı açıklandı." dedi.
Sinan Tavukcu, kaybedilen Amerikan askeri sayısına da değindi. "Operasyonlar öncesi yapılan bir araştırmaya göre 'ABD halkının olası operasyonlarda en çok bin 500 ABD askerinin ölümünü kabul edebileceği' sonucuna varılmış. Ancak gerçek çok farklı. 2018 Ekim ayı itibariyle Irak’ta öldürülen ABD askeri sayısı 4.550’ye ulaştı (ABD müttefikleri 323 asker kaybetti), yaralı sayısı 33.328’di. ABD Savunma Bakanlığı ile kontrat yapmış paralı askerlerden ölenlerin sayısı en az 3.793’tü. 2018 Ekim ayı itibariyle Afganistan'da koalisyon askerlerinin toplam kaybı 3.542 idi ve ölenlerin 2.401’i ABD askeriydi. Savaşta 20 bin 431 ABD askeri de yaralanmıştı. Özel güvenlik şirketlerinin kayıplarıysa 3.937’ydi" açıklamasında bulundu.
SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar ise her ekonomik krizin bir savaşa dönüştüğüne dikkat çekti. 11 Eylül saldırılarında Dünya Ticaret Merkezi (ikiz kuleler) ve Pentagon'un hedef alınmasının tesadüf olmadığını söyledi. "Şimdilerde herkes 3. Dünya savaşı ne zaman olacak" diye soruyor, savaşın içindeyiz zaten. Devletler savaşmasa da vekâlet savaşları yapılıyor" diye konuştu.
Dönemin ABD Başkanı George Bush'un "Yeni bir Haçlı seferi başlatıyoruz" açıklamasına atıfta bulunan SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı ise, 11 Eylül bahanesiyle Ortadoğu'ya giren ABD'nin asıl hedefinin İslam olduğuna dikkat çekti. İslamofobia düşüncesinin 11 Eylül sonrası ortaya çıktığını söyleyen Kafkasyalı, nedenini ise "Uluslararası sisteme düşman olacak tek sistem İslam’dı" diyerek açıkladı. SDE Başkanı, ABD’nin de burada sadece bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, “ABD’nin yaptığı şey çıkarlarını korumak değil sadece yıkmaktır” dedi.
Diğer İçerikler