Diplomasinin Ötesinde: Endonezya- Türkiye İnsani Ortaklıkları

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Diplomasinin Ötesinde: Endonezya- Türkiye İnsani Ortaklıkları” başlıklı konferans düzenlendi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Diplomasinin Ötesinde: Endonezya- Türkiye İnsani Ortaklıkları” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Endonezya Ankara Büyükelçisi H.E. Dr. Lalu Muhamad Iqbal, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hatay’da insani yardımların kontrolü amacıyla 3 hafta kaldığını, bu insani yardımların ise sadece hükümetten değil aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarından da geldiğini belirten Iqbal, Endonezya’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin de geldiğini, bunların içinde bir tane uçağın da olduğunu söyleyen Dr. Lalu Muhamad Iqbal, “250 personel ve bu yardımlarla ilgili gerçekleştirilen 4 uçuşu da içeren bu yardım, Endonezya’nın bağımsızlığından bugüne dek, bu yapılan en büyük yardım.” dedi.

Biz de deprem ve tsunami gibi zor durumlar yaşadık ve ne zaman zor durumda olsak Türkiye hep yanımızdaydı diyen Iqbal, 16. yy.’dan bugüne kadar iki ülke arasındaki kardeşliğin devam ettiğini ve devam edeceğini, Türkiye’de yaşanan bu durumun Endonezya’nın Türkiye’ye olan kardeşliğini göstermek için bir şans olduğunu ifade etti ve “Türkiye şunu bilmeli ki, siz hiçbir zaman yalnız değilsiniz.” dedi.

İnsani diplomasi hakkında da değerlendirmelerde buluna Iqbal, “İnsani yardımları tanımlarken herhangi bir devletten bahsetmek doğru olmayacak çünkü bu insani yardımlar, hükumetlerin gösterdiği eforun ötesinde olmalı, diplomatik statülerin ötesinde olmalı. Yani uluslararası aktörleri ele almalıyız. Örneğin, bizim Endonezya’da yaşadığımız son felaketlerin ardından Türkiye’den sonra ilk gelen ülke Tayvan’dı. Biliyorsunuz biz Tayvan ile diplomatik ilişkilere sahip değiliz ancak Tayvan felaket sonrasında yardıma geldi. İşte bu yüzden diyorum ki, insani yardımları tanımlamak daha geniş bir tanım gerektirir.” dedi.

“İnsani yardımları yaparken en önemli unsur, aslında ihtiyaçlarımızı karşılamak olmalı.” diyen Iqbal, bu ihtiyaçlar karşıladıktan sonra ise bu durumun insanlar üzerinde pozitif bir etki yarattığının görülebiliceğini ifade etti.

İnsani yardımlarla ilgili 3 noktaya dikkat çeken Iqbal, “Birincisi olabildiğince hızlı bir şekilde ihtiyaçlara cevap vermek, ikincisi yeniden doğuş yani iyileşme süreci ve üçüncüsü ise, yeniden yapılanma süreci. Bu üçünün içinde en zorunun yeniden yapılanma süreci olduğunu görüyoruz.” dedi.

Son olarak, Dr. Lalu Muhamad Iqbal, “Biz buradayız ve insani yardım açısından Türkiye için ne yapabilirsek burada olacağız.” dedi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA