Kosta Rika: Bilinmeyen Yenilikçi İmkanlar-İş Birliği-İnovasyon

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Kosta Rika: Bilinmeyen Yenilikçi İmkanlar-İş Birliği-İnovasyon” başlıklı konferans düzenlendi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Kosta Rika: Bilinmeyen Yenilikçi İmkanlar-İş Birliği-İnovasyon” başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansın konuşmacısı Kosta Rika Ankara Büyükelçisi H.E. Gustavo Campos Fallas, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Fallas, etkilerini hızlı bir şekilde hayata geçirmek için iş birliği ve inovasyon proje türlerini seçme yeteneğinin, her geçen gün yalnızca rekabet avantajı yaratmakla kalmadığını, aynı zamanda belki de tek sürdürülebilir rekabet avantajı haline geldiğini ifade etti.

Kosta Rika’nın dünyanın en iyi kahve ve ananas ihracatçılarından biri olarak tanınırken, 1990'larda mikroçip üretimi sonrasında ise hizmet ve ileri teknoloji ihraç eden bir ülkeye dönüştüğünü ifade eden Fallas, “İşlerin çok yönlülüğünü, yaratıcı ürün ve hizmet üretimini ve insan kaynaklarının kalitesini yansıtan göstergelerde ülkenin küresel ve bölgesel olarak gelişmekte olduğu gözlemleniyor.” dedi.

Büyükelçi, ulaşımdaki kirliliği azaltan hidrojen teknolojileri yaratmanın yanı sıra Kosta Rika'nın amiral gemisi projeleri arasında olan 39 günde Mars'a roketle ulaşımı hedefleyen devrim niteliğindeki plazma motoru çalışmalarının; benzeri görülmemiş kapasite ile 2 cm'ye kadar aktif uydu nesnelerini, risk unsurlarını ve enkazları takip edebilen bir Uzay Radarının ve diğer birçok etkileyici faaliyetlerin bulunduğunu belirtti.  

Bunun yanı sıra skolyoz ağrı yönetimini ve sağlığı iyileştirmeyi ele alarak Kosta Rika'da omurga implantı bileşenleri üretimi yoluyla biyomedikal mühendisliği yapan dünyanın bir numaralı tıbbi teknoloji şirketinin ülkede faaliyet gösterdiğini de ifade etti.

Fallas, Uluslararası iş birliklerinin mevcut özelliklerini; iş birliğinin hem ikili hem de çok taraflı birkaç kaynakta yoğunlaşması (Örneğin, toplam çok taraflı kaynakların %96,5'i yalnızca dört kuruluştan gelmektedir, tüm ikili kaynakların %96'sı beş ülke tarafından sağlanmıştır: Japonya, bunu önem sırasına göre Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etmektedir.), Kosta Rika'nın birkaç iş birliği yapan ortağa ulusal "bağımlılığı", Kosta Rika’nın, ülkelerin güçlü yönlerinden ve karşılaştırmalı avantajlarından yararlanarak bilgi, fikir, deneyim ve teknik becerilerin aktarımını kolaylaştıran Güney-Güney ve Üçgen gibi işbirliği yöntemlerine kendini adaması gibi özellikler olarak sıraladı.

Kosta Rika’nın, 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin uygulama süreciyle, yani insan hakları, eşitlik ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanan bir gündeme doğru ilerlediğini belirten Fallas, “Kosta Rika'nın uluslararası işbirliği stratejisi, öncelikli ülkeler, uluslararası aktörler, özel sektör, akademi ve sivil toplum ile ittifaklar kurmaya yöneliktir.” dedi.

Fallas, Kosta Rika’nın özellikle hassas sektörlerde belirli hedeflere ulaşmayı amaçlayan, yüksek etkili projelerde işbirliği talebine öncelik verdiğini,  devletlerin, yerel makamların, Birleşmiş Milletler Sisteminin ve diğer uluslararası kuruluşların, yerli halkların, sivil toplumun, ve özel sektörün katılımıyla, kalkınma için stratejik ittifaklara dayalı ve çok paydaşlı işbirliğinin uygulanmasını desteklemekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA