Stratejik Düşünce enstitüsü ve Lahor Barış Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan uluslararası Keşmir kongresinin önemli konuşmacılarında biri de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’dı.
“Keşmir Krizi: Barışa Yönelik Tehditler ve Uluslararası Toplumun Rolü” başlıklı kongrede konuşan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, SDE ve LCPR tarafından düzenlenen kongreyle bir nebze de olsa Keşmirlilerin acılarının paylaşıldığını söyledi.
“Türkiye’de bir laf var “acıyı çeken bilir ancak acılar paylaştıkça azalır. Burada iki kardeş enstitü acıların paylaşılması için dünyanın her yerinden çok kıymetli uzmanları getirdiler. Bu büyük başarıyı şahsım ve temsil ettiğim de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu adına hepinize teşekkür ediyorum”
Prof. Dr. Caşın, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Keşmir sorunu Hindistan, Pakistan ve Çin üçgeninde sıkışan bir sorun. Sömürgecilik, özgürlük ve hürriyet arasında sıkışmış bir toplum var ve bunlar ne istiyorlar. Bütün insanlar için en doğal hak olan yaşam hakkını sürdürmek istiyorlar. Ve bu son derece saygıdeğer bir hak. İnsanca yaşamak çocuklarını sevmek her insan gibi parka gitmek istiyor Keşmirliler. Sevmek ve sevilmek istiyorlar.”
Caşın, dünyada ciddi bir stratejik kayma olduğunu söyledi “Uluslararası güvenlik ve dış politika prensipleri küresel ve tarihi bir değişim yaşıyorlar. Biz bu değişimi acaba barışçıl olarak çözebilecek miyiz, çözemeyecek miyiz? Bence en büyük sorun bu.” Diye konuştu.
“Nükleer bir savaşta kimse galip olmaz” diyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ekledi:
“Pakistan ve Hindistan arasındaki çatışma asla arzu edilecek bir şey değildir. Burada 4 büyük devletin yansıra ABD Rusya ve Çin’in yansıra AB’ye de çok büyük işler düştüğünü düşünüyorum. Burası mahallemizin dışında diyemez bu aktörler.”
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın konuşmasını izlemek için tıklayınız
Diğer İçerikler