“Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Kendi Blockchain Dünyasını Kurmalı”

Abdullah Çiftçi Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde konuştu.

  1. Anasayfa /
  2. Tüm Faaliyetler
  3. /
  4. Konferans & Panel
SDE Editör | 24 Aralık 2021
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

“21.yy Dijital Dünyası (4.Sanayi Devrimi, Big Data, Yapay zeka, IoT, WEB3, Blockchain, DAO, DApp, DeFi, Metaverse) başlıklı konferansta görüşlerini dile getiren Abdullah Çiftçi, önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada “Blockchain” ile oluşturulmak istenen yeni sisteme dikkat çeken Çiftçi şöyle konuştu;

“Önümüzdeki dönemde yeni senaryolar “blockchain” üzerine kuruluyor. Nedir blockchain? –değiştirilemez kayıt yani bir nevi noter görevi üstlenen sistem. Dünyayı blockchain üzerine şekillendirmek istiyorlar. Bu yönetim şeklini değiştirmeye yönelik bir teknoloji. Aslında tüm gelişmeler ulus devleti hedef alıyor. Blockchain önümüzdeki 5 yılda Türkiye dahil tüm dünyada noter görevi görecek. Pasaport sisteminde değişiklik yaptılar işte bir çiple her ülkeye giriş yapabileceksin. Blockchain yani noter bu kişi onaylı derse vizeye pasaporta sıraya gerek yok direk girebileceksin her ülkeye.”

Çiftçi, Dijital gelişmelerle her alana yapay zekanın hakim olacağını ve insanın mahremiyet alanının kalmayacağını söyledi:

“Mesela Çin’e bakalım. Çin’de sosyal krediye dayanan bir devlet sistemi var. Kırmızı ışıkta geçtin eksi puan, bir fakire yardımda bulundun artı puan. Sonra bu puanlar toplanıyor ve kişi ya cezalandırılıyor ya da ödüllendiriliyor. Peki bunu yapan kim? Yapay zeka. Dijital kast sistemi uygulanan Çin’de üç senede 20 milyon kişi uçağa binemedi, çocuğunu okula kaydettiremedi puanları yüzünden. Yapan kim? Yapay zeka. Bu sürece tüm dünyanın geçirilmesi isteniyor. Özellikle güvenlik ve sağlık açısından teknoloji ile mahremiyeti kaybediyoruz.”

Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin de yaşanan gelişmeleri dikkatle takip etmesinin ve çağı yakalamasının önemli olduğunun altını çizdi:

“Bazıları Osmanlı’nın çöküşünü sanayi devrimini görmezden gelmesine bağlıyor ve bunu eleştiriyorlar. Ee biz şimdi 4.sanayi devrimine girdik. Ne yapıyoruz? Kişi yaşadığı zamandan sorumludur… Diğer ülkelerin adımlarını takip edip geleceği okumadan strateji kuramayız. Olup biteni anlamanın iki yolu var geçmişten ders çıkarmak, geleceği öngörmek. Dijital dünya da bunun dışında değil dijital aklı doğru algılamalıyız. Dünyadaki ana kurguyu görebilmek çok önemli. Devletin karar alma mekanizmasını etkileyecek aklı görmek lazım. Ne güzel şimdilerde Türk Devletleri Teşkilatı oluşturuldu. Güzel adımlar bunlar ve dijital dünyada da ortaklıklar yapılmalı. Türk Devletler Teşkilatı (TDT) kendi Blockchain dünyasını kurmalı. Keza TDT’nin toplantısında ana tema da dijital akıllı şehirlerdi. Evet dijital aklı takip etmeli ve stratejimizi oluşturmalıyız.”

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA