Libya ile yapılan anlaşmanın mimarı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Dr. Cihat Yaycı Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde düzenlenen özel toplantıda davetlilere Türkiye-Libya Deniz Mutabakatı’nın sağlanması öncesindeki arka plan çalışmalarını ayrıntılarıyla anlattı. Toplantıya çok sayıda diplomat, asker, akademisyen, üst düzey bürokrat ve uzmanlar katıldı.
Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Dr. Cihat Yaycı, gündemin sıcak başlığı Doğu Akdeniz’de Türkiye-Libya mutabakatını ve yansımalarını değerlendirdi, “Libya meselesi siyaset üstü bir mesele, milli menfaat meselesidir” dedi.
“Biz bugüne kadar Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yapılan girişimlere ve imzaladığı anlaşmalara karşı çıkan reaktif bir ülke konumundaydık” diyen Cihat Yaycı, Türkiye’nin doğu Akdeniz’de oynanan oyunu Libya ile yaptığı anlaşma ile bozduğunu söyledi.
Tümamiral Cihat Yaycı Sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ülkeler 3 kısımdan oluşur. Kara ülkesi, deniz ülkesi, hava ülkesi. Mavi Vatan da ülkemizin bir parçasıdır. Bu anlaşma ile Türkiye’nin 4’te 1’i kadar bir alan ülkemize katılmıştır… Burası bize anamızın ak sütü kadar helaldir… Avrupa Birliği’nin Sevilla Üniversitesi’ne yaptırdığı ve Türkiye’nin haklarını yok sayan haritaya göre bize verilen alan 41 bin km2, aslında sahip olmamız gereken alan ise 189 bin km2. Yani 148 bin km2 vatan toprağını bizden almak istediler” dedi.
Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin tanımını yapan Tümamiral Cihat Yaycı, “İlk defa Münhasır ekonomik bölge ifadesi Doğu Akdeniz’de bu anlaşmada geçmiştir” dedi ve anlaşmaya ilişkin ayrıntıları paylaştı:
“27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” neticesinde Türkiye ve Libya; bölgede Yunanistan ve GKRY tarafından kendilerine karşı kurgulanıp uygulanan oyunu bozmuş, durum üstünlüğünü ele geçirmişlerdir. Türkiye ilk defa imzaladığı “Münhasır Ekonomik Bölge Antlaşması” ile hukuki ve diplomatik zemin kazanmış, enerji jeopolitiğine doğrudan etki etmiştir.
Diğer yandan Libya, Yunanistan ile yapacağı bir antlaşmaya nazaran 16.700 km2 ilave deniz alanı kazanmıştır. Gelecek dönemde Libya, Türkiye ile yapılan antlaşmanın temel esaslarına dayanarak Yunanistan ile bir antlaşma yaptığında bu kazanç 39.000 km2’ye kadar çıkabilecektir. Bununla birlikte, Mısır, Libya’yla yapılan antlaşmasının benzerini Yunanistan yerine Türkiye’yle yaptığı takdirde deniz alanı kazancı 15.000 km2, İsrail’in kazancı ise GKRY ile yapılan anlaşmaya nazaran asgari 6000 km2 daha fazla olacaktır.
Libya ile Türkiye’nin denizden komşu olduğunu ortaya koyan bu tarihi antlaşmanın öneminin gelecek nesiller tarafından iyi idrak edileceği kanaatindeyim.”
Tümamiral Dr. Cihat Yaycı Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail’in Doğu Akdeniz’de anlaşma hazırlığı yaptığı bir dönemde Türkiye’nin erken davranarak haklarına sahip çıktığını söyledi.
“Bizden önce Yunanistan Mısır ile bir anlaşma imzalamış olsaydı, o zaman bizim Libya ile bağımız kesilirdi. Ve eğer Yunanistan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir anlaşma imzalamış olsaydı o zaman da AB’nin ortaya koyduğu harita gerçekleşmiş olurdu. Bizim ön almamız ve hızlanmamız lazımdı.”
Türkiye’nin karşılıklı kıyıları sadece Libya ile değil, Mısır ve İsrail’le de var. Peki, ileride Türkiye’nin bu ülkelerle bir anlaşması söz konusu olabilir mi? Sorusuna cevap veren Cihat Yaycı “Ülkelerin kıyı uzunluklarına göre Mısır’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Doğu Akdeniz’de muhtemel anlaşması Türkiye ile olası sağlayacağı anlaşmadan daha az karlı. Mısır Türkiye ile anlaşırsa 11 bin 500 km2 daha fazla alan kazanacak” dedi.
Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını söyleyen Cihat Yaycı “Türkiye her şeyin farkında, Doğu Akdeniz’de hakkını yedirmez” dedi ve şunları ekledi “Biz ilgili bürokratlar bu çalışmaları yaptık ama yaptığımız çalışmaları teşvik eden, konunun önemini her ortamda anlatan, ilk kez haritalarla deniz yetki alanlarımızın sınırlarını iç ve dış kamuoyuna duyuran ve andlaşma sürecini ilmek ilmek planlayıp, bizzat yöneten Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’a müteşekkiriz. Tabi bunun riskini alan ve hayata geçirilmesini sağlayan ve sonuna kadar da savunan da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayet ve iradesi sayesinde bu antlaşma imzalanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Sağolsun, varolsunlar... Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olmasaydı, bizim tezlerimiz ancak kitap ve dergilerde okunmaya devam ederdi."
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı, özel toplantının sonunda Tümamiral Dr. Cihat Yaycı'ya hediye takdim etti.
İşte Tümamiral Dr. Cihat Yaycı'nın Hazırladığı ve Akdeniz'de Ülkelerin Sınırlarını Değiştiren O Önemli Haritalardan Bazıları
Diğer İçerikler