Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde Uluslararası “Gençlerin Gözüyle: Geçmişten Geleceğe Balkanlar” Kongresi’nin birinci günündeki ilk oturum Prof. Dr. Durmuş BOZTUĞ’un başkanlığında gerçekleştirildi.
Çin’in Kuşak Yol Projesi ve Balkanlar
Oturumun konuşmacılarından Dilaram Alim, “Çin’in Kuşak Yol Projesi ve Balkanlar” adlı bildirisini sundu.
Çin’in Balkanları kullanarak Avrupa içlerine ekonomik yönden nüfuz etme çabasına değinen Alim, sunumunda Çin’in kuşak yol projesi ve Balkan ülkeleri üzerindeki politikaları ve bunun alandaki uygulamaları üzerine incelemelere yer verdi.
Balkanlarda Güvenlik ve İstikrar Sorunu
Ayşenur Özkalp ise “Balkanlarda Güvenlik ve İstikrar Sorunu” adlı bildirisini sundu. Özkalp sunumunda, mevcut sistemin ihtiyacı karşılayamadığı ve yeni sistem arayışlarının devam ettiği ortamda, Balkanlar ve çevresine yönelik güvenlik, istikrar ve işbirliğinin geliştirilmesine ve aynı zamanda refahın yükseltilmesine ilişkin fikirlerin ortaya konması konusunu işledi.
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde Tarih Yazımı
''Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde Tarih Yazımı'' başlıklı bildirisini sunan Dajana Barusic ise sunumunda Tito döneminde değişik tarih, inanç ve etnisiteye sahip halkları bir araya getiren fikri düşüncenin temelleri ve felsefesini ortaya koyarak, Yugoslav tarihçiliğinin dayatılan, öğretilen unsurlarını ve bunların Yugoslavya'nın dağılmasıyla oluşturulan ülkelerin bugünkü ulusal tarihlerine ne kadar benzediğini vurguladı.
Balkanların Geleceğinde Türkiye’nin Etkisi
Abdul Satar Kawa ise “Balkanların Geleceğinde Türkiye’nin Etkisi” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Kawa konuşmasında günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Balkanlardaki ülkelerde kültür, eğitim, sağlık dâhil olmak üzere farklı alanlarda yatırımlar yaparak Balkanların gerek bugünkü durumu gerek ise geleceğinde özellikle güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli katkılar yapacağı konusunu vurguladı.
Batı Balkanlarda Bölgesel İşbirlikleri ve Avrupa Birliği Entegrasyonunda Balkan Basını
“Batı Balkanlarda Bölgesel İşbirlikleri ve Avrupa Birliği Entegrasyonunda Balkan Basını” başlıklı bildirisini sunan Muhammet Terzi ise, Açık(Open) Balkan Girişimi’nin durumu ve bölgedeki basının yaklaşımını ele aldığı sunumunda, bölgede yayın faaliyetinde bulunan bazı haber sitelerinde paylaşılan haber ve yazıların incelenmesi ve basının Açık Balkan Girişimi’ni ne şekilde ele aldığı konusu üzerinde durdu.
Diğer İçerikler