Uluslararası “Yeni Dönem ve Afrika’nın Yükselişi” Kongresi’nin 2. gününde üçüncü oturumun başkanlığını Dr. Yusuf Wara Abubakar gerçekleştirdi.
Kıta Dışı Aktörlerin Afrika’da Varlık Gösterme Aracı Olarak Zirve Diplomasisi
Oturumun ilk konuşmacısı Dr. Hasan Aydın, “Kıta Dışı Aktörlerin Afrika’da Varlık Gösterme Aracı Olarak Zirve Diplomasisi” başlıklı bildirisini dinleyicilerle paylaştı. Kıta dışı aktörlerin Afrika ülkeleriyle düzenledikleri Afrika+1 zirvelerini iki açıdan ele alan Aydın, ilk olarak, Afrika ülkelerinin sahip oldukları olumlu ve olumsuz özelliklerin söz konusu zirvelerin gerçekleştirilmesinde etkili olduğu ileri sürerken bu kapsamda, olumlu özelliklerin kıta dışı ülkelerin Afrika’ya yönelmelerinde etkili olduğunu, olumsuz özelliklerin ise kıta ülkelerinin kalkınmaları için uluslararası aktörlerle daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyduklarını yol açtığını dile getirdi. İkinci olarak ise, Afrika+1 zirvelerinin hayata geçirilmesinde kıta dışı aktörlerin ulusal çıkarlarının başat rol oynadığını söyleyen Aydın, kıta dışı aktörlerin ham madde ve pazar ihtiyaçları, bölgesel ya da küresel rakiplerini dengeleme arayışları, uluslararası sistemde daha fazla prestij elde etme çabaları gibi unsurların söz konusu zirvelerin düzenlenmesinin temel motivasyon kaynakları arasında olduğunu belirtti. Aydın konuşmasında, Afrika+1 zirvelerinin kıta ülkelerinin kalkınma ihtiyaçları ile kıta dışı aktörlerin bölgesel ve küresel anlamdaki ulusal çıkarlarının bir kesişimi hüviyetinde olduğunu vurguladı.
Uzayın Askerileştirilmesi Çerçevesinde: Uzayda Meşru Müdafaa Hakkının Kullanımı ve Afrika’nın Potansiyel Uzay Gücü
“Uzayın Askerileştirilmesi Çerçevesinde: Uzayda Meşru Müdafaa Hakkının Kullanımı ve Afrika’nın Potansiyel Uzay Gücü” başlıklı bildirisini sunan oturumun ikinci konuşmacısı Aslınur Çanakçı, her ne kadar uzayın barışçıl amaçlarla kullanımı ve askeri amaçlarla kullanılmaması öngörülmüş hatta yasaklanmış olsa da günümüz teknolojileri ve güvenlik stratejilerinin bu hukuki metinlerin önüne geçtiğini aktardı. Konuşmasında, “Uzayda meşru müdafaa kullanılabilir mi?” sorusunu cevaplayan Çanakçı, günümüz teknolojileriyle birlikte kontrol edilemez olan uzayın askerileşmesinin, uluslararası hukukta önemli bir yeri olan meşru müdafaa hakkını nasıl etkileyeceği ve bununla birlikte bu durumun Afrika kıtasında neler uyandırabileceğini anlattı.
Geçmişten Bugüne Angola
Oturumun son konuşmacısı Fozilov Khumoiunmirzo ise “Geçmişten Bugüne Angola” başlıklı bildirisini sundu. Angola’nın coğrafi konumu, nüfusu, yeraltı zenginlikleri gibi özelliklerinden bahseden Khumoiunmirzo, Angola’nın, 1975 yılında Portekiz'den bağımsızlığını kazandığını ve sonrasında iç savaşlar yaşadığını ancak 2002 yılında savaşın sona erdiğini ve ülkenin yeniden yapılanmaya başladığını dile getirdi. Angola’nın ekonomisinin, petrol ihracatına dayandığını ve son yıllarda turizmin de gelişmeye başladığını söyleyen Khumoiunmirzo, ülkede genellikle Katolik Hristiyanlık yaygın olsa da, yerel inanç sistemlerinin de hala etkili olduğunu, Angola'nın kültürünün, Afrika, Portekiz ve Brezilya etkileriyle şekillendiğini aktararak Angola'nın mutfağının, balık, et, sebze ve pirinç gibi malzemelerden oluşan zengin bir yelpazeye sahip olduğunu da belirtti. Angola'nın doğal güzelliklerinden de bahseden Khumoiunmirzo, bunların arasında kanyonlar, nehirler, plajlar ve milli parkların bulunduğunu, ülkenin ayrıca Afrika'nın en büyük su düzenleme projelerinden birine sahip olduğunu ve Kwanza Nehri üzerindeki Cambambe Barajı’nın, Angola'nın enerji ihtiyacını karşıladığını ifade etti.
Diğer İçerikler