Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci Yıldönümü Kutlu Olsun

  1. Anasayfa /
  2. Kurumsal
  3. /
  4. Genel
SDE Editör | 20 Temmuz 2024
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Bugün, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Temmuz 1974'te başarıyla gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıldönümünü kutluyoruz.

Kıbrıs Türklerine ve Rumlara eşit siyasi hak ve statü veren Zürih ve Londra Anlaşmaları çerçevesinde 1959 yılında adada tek bir yönetimi öngören Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştu. Türkiye, İngiltere ve Yunanistan anlaşmanın garantörleriydi.

Ancak,  Kıbrıslı Rumların Yunanistan ile birleşmek (Enosis) niyeti ile anayasayı feshetmeleriyle Kıbrıs Cumhuriyeti 1963'te fiilen son buldu.

Rumlar, 1963-1974 yılları arasında Yunanistan’ın her türlü desteği ile Kıbrıs’ı bir Yunan adası hâline getirmeyi hedefleyen Akritas Planı’nı hayata geçirdiler ve Türklere zulüm, toplu katliam ve ambargo uyguladılar.

Türkiye’nin müzakereler yoluyla problemi çözme girişimleri başarısız olunca 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı kararı alındı. 22 Temmuz’da sona eren ilk harekâttan sonra taraflar Cenevre’de barış görüşmelerine oturdular. Ancak, Rumların uzlaşmaz tavırları sonucu müzâkereler sona erdi ve 14 Ağustos 1974’te  Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşaması başladı, 16 Ağustos 1974’te ateşkes ilan edildi.

Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında, Türk ordusu 498 şehit verirken Kıbrıs Türk tarafı ise 70'i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak şehit sayısı 1672’yi bulmuştu.

Kıbrıslı Türkler, 1 Ekim 1974'te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi'ni kurdu. 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD)’ne dönüştürüldü. 15 Kasım 1983'te KTFD Meclisinin oy birliğiyle aldığı kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ilan edildi.

1 Mayıs 2004 tarihinde Kıbrıslı Rumlar bütün Kıbrıs’ı temsilen Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla Avrupa Birliği üyesi yapıldı, Avrupa Birliği Türk varlığını yok saydı.

TBMM, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl dönümüne "Uluslararası toplumu Ada’daki gerçekleri kabul ederek, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı insanlık dışı izolasyona bir an önce son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hak ettiği şekilde tanımaya davet ediyoruz.” kararını aldı.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıldönümünde, bağımsız Kıbrıs Türk Devleti’nin kısa zamanda uluslararası toplum tarafından tanınmasını diliyor şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi şükranla yad ediyoruz.

Stratejik Düşünce Enstitüsü

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA