SDE'den Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'e Vefa Programı

  1. Anasayfa /
  2. Kurumsal
  3. /
  4. Genel
SDE Editör | 21 Mart 2020
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Stratejik Düşünce Enstitüsü’ndeydi. Kahvaltılı sohbet şeklinde gerçekleşen programda Yargıtay Başkanı (SDE YİK Üyesi) İsmail Rüştü Cirit önemli değerlendirmelerde bulundu. 

“Dünyanın vicdanını bizim ülkemiz temsil ediyor. Gelecek adına iyilik adına bir şey varsa bu topraklardan çıkacak. Dünyada her şey adaletle kaim. Devletin bekası da adaletten geçiyor. 40 yıl önce başladım göreve. İlk görev yerim Hakkâri’ydi. O zaman dedim ki; ‘Bu 40 yıl içinde geri adım atmayacağım. Mazlumun yanında yer alacağım. Can korkusuyla endişeyle hareket etmeyeceğim ve doğrunun yanında yer alacağım.’ Hakkâri’ye gittiğim de o zaman PKK yoktu.  Ala Rizgari vardı, Kava vardı. Görevimin 10. gününde saldırıda bulundular. ‘Biz Kürt hâkim isteriz, Türk hâkim istemeyiz’ diye…"

"Adalet üzere davrandığınız sürece herkes sizinle birlikte oluyor. 15 Temmuz’un ardından önemli bir buldozer geçti üzerimizden ve tüm devlet kurumlarına olduğu gibi yargıya da çok zarar verdi. O dönem 12 bin hâkim savcıdan 4 bini FETÖ bağlantısı nedeniyle atıldı.

Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. 15 Temmuz’da darbeye karşı duran millet ertesi gün de kalktı işe gitti. Böyle bir millet bu millet. Tarih boyunca da tarihin öznesi oldu. İlk tarih kayıtlarına baktığımız da yine bizim milletimiz var. Şimdi yeniden bir dirilme zamanı. TC Devletinin gelecekte ben çok iyi olacağını tahmin ediyorum.  Çin, Amerika, Avrupa’ya baktığınız da ben merkeziyetçi bir yapı var. Türkiye’de böyle değil.”

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargı sisteminin iyi işlemesi için yapılanları ve yapılması gerekenleri de anlattı.

“Yargı sisteminin iyi işlemesi için iyi bir hukukçu olunması lazım. İyi hukukçu olmak için de iyi bir eğitim gerekiyor. Temel eğitimin üzerine iyi bir hukuk eğitimi veremiyorsunuz. Hukuk eğitimi bazı ülkelerde lisansüstü. 7 yıllık bir eğitim veriliyor. Bizim ülkemizde 4 yıllık. İyi bir hukuk eğitimini iyi bir temel eğitim üzerine alabiliriz. Nitelikli hâkimler getirebilirsek ve yapısal bozukluklara çare bulursak mesele kalmaz.

Yargının ciddi yapısal ve personel sıkıntısı var. Dünyada en çok dosya sayısı bizde. 1 milyon 50 bin dava geliyordu Yargıtay’a. Bizden sonra Fransa ikinci sıradaydı. Bu sene bize 270 bin dosya geldi. Yine çok tabii ki. Bir liralık davalar bile bize geliyordu. “Bunlar gelmesin bize” dedik. Önemli davalar bize gelsin terör, istismar vs. Ama bunu Meclis’ten geçiremedik.

Türkiye’de ihtilafların tamamı mahkemelerde çözülüyor. Türkiye’de 11 milyon dava var şu anda. Helalleşme ve uzlaşma kavramları üzerinde duran ülkeler var. ABD gibi. Ceza davaları ceza pazarlığıyla bitiyor. %5 mahkeme önüne geliyor sadece o da tiyatral davalar. ABD2de mahkeme masrafları da çok olduğu için insanlar mahkemeye gitmek yerine uzlaşmaya gidiyor. Bizdeki sayı da çok fazla biz de bir kısmını bu şekilde çözelim dedik. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri için çalışmalar yaptık. ‘. Yargı paketinde bunlara ilişkin kısmi yenilikler geldi şimdi.

Vatandaşla devlet davalı olmaması lazım. Bizim davalarımızın üçte biri kamu. İdari davalarında davalısı kamu. Bizim sık yapılan kanun değişikliği de yargıya güvensizliği artıyor.

Bizim dönemimizde 30’a yakın içtihatı birleştirme kararı aldık. Bu Türkiye’de rekordur. Ondan önce 10 senede Yargıtay üyesiydim 2 tane çıkarılmıştı. Bu dönem biz sadece 30 tane çıkardık. Bir yerde aynı konu üzerine farklı kararlar çıkması hukuk güvenliğini istikrarı bozar. Uluslararası alanda da Türkiye’nin yargısıyla ilgili spekülasyonlar olan bir dönemde İstanbul Bildirgesi yaptık. Bu 192 ülke tarafından BM’de kabul edildi. Şimdi şeffaflıkla ilgili bir şey olduğun da İstanbul Bildirgesi çıkıyor karşılarına.

Yargıya güvenle memnuniyet farklıdır. Yargı herkesi memnun edecek diye bir şey yok. Ama Yargıya güven önemli. Onunla ilgili şeffaflık üzerinden bütün Yargıtay kararları kamuoyuna açtık. 5 milyon kararımız kamuoyuna açık. Yani yargıyı denetime açtık.

16 devlet kurmuşuz. 150-300 sayılarında küçük devletler kurmuşuz. Bunların temel felsefesi adalet ideali üzerine yaşamışlar. Devletin uzun süre ayakta durabilmesinde adaletin büyük payı var. Dünyada adaleti temsil etmek gibi bir görev almışlar üzerlerine ve uzun sürmüş ömürleri. Devletin bekası varlığı için adalet önemli bir mesele. O yüzden bizler “Adalet mülkün temelidir” diyoruz."

Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Dr. Cihat Yaycı da katıldı. 

“Bugün millet adına aldığımı görevi devrediyoruz. Bunlar emaneten verilen bir görevdi. Artık ayırılıyoruz.” diyen Yargıtay Başkanı (SDE YİK Üyesi) İsmail Rüştü Cirit’e SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

 

SDE ekibi Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’le hatıra fotoğrafı çektirdi.

Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı Başkanı Selahattin Yener, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'e hizmetlerinden dolayı Türk Bayrağı ve Kur'an-ı Kerim takdim etti.

İlgili Görseller

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA