Gürcistan Dışişleri Bakanı: Türkiye’yi Son Derece Önemli ve Bu Bölgede Lider Ülke Olarak Görüyoruz

Hakan Fidan, Türkiye'nin Gürcistan'la ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Gürcü mevkidaşı Türkiye’yi son derece önemli ve bu bölgede lider bir ülke olarak görüyoruz dedi.

  1. Anasayfa /
  2. Tüm Haberler
  3. /
  4. Kafkasya
  5. /
  6. Gürcistan
SDE Editör | 27 Şubat 2025
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili 26 Şubat’ta Ankara’ya resmi ziyarette bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ikili görüşmeden sonra mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevapladı.

Fidan: Türkiye, Gürcistan’ın 16  senedir bir numaralı ticaret ortağı

Basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, Türkiye'nin Gürcistan'la ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini açıkladı.

“İlişkilerimizi daha da derinleştirme konusunda yeni Gürcistan hükümeti ile aynı kararlılığı taşıdığımızı memnuniyetle bir kez daha gördük. Türkiye, Gürcistan’ın 16  senedir bir numaralı ticaret ortağı konumundadır. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz 3 milyar doları aşmıştı. Bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmak üzere çalışmalarımız devam etmekte. Gürcistan’daki Türk yatırımlarının artması için çaba harcıyoruz. Hazar geçişli Doğu-Batı Orta Koridor, Doğu-Batı bağlantısallığında önemli bir unsur. Bu bağlamda Orta Koridorun belkemiği olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun tam kapasite çalışmasına büyük önem veriyoruz.

Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tehdit teşkil edebilecek gelişmelere ilişkin tutumumuz bildiğiniz gibi açık ve nettir. Gürcistan’ın Abazya ve Güney Osetya ihtilaflarının barışçıl çözümüne yönelik ortaya koyduğu iradeyi takdir ediyoruz. Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiğimiz güçlü desteği kararlılıkla sürdüreceğiz.

Türkiye olarak Ahıska Türkü kardeşlerimizin anavatanları olan Gürcistan’a geri dönüşleri konusunda gereken her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

Botchorishvili: Türkiye’yi son derece önemli ve bu bölgede lider bir ülke olarak görüyoruz

Gürcistan Dışişleri Bakanı Botchorishvili’de basın toplantısında yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne vermiş olduğunuz destek için de teşekkür etmek istiyorum. Bu iki ülke arasında örnek bir komşuluk ilişkisi. Bu güçlü ilişki, bizim ilişkimizi çok daha güçlü bir ilişki haline getiriyor.

Son derece ilginç bir diyalog gerçekleştirdik bugün. Türkiye’yi son derece önemli ve bu bölgede lider bir ülke olarak görüyoruz ve bu şekilde değerlendiriyoruz. Bu nedenle benim için sizin bu konudaki pozisyonunuzu dinlemek ve bu konudaki görüşlerinizi dinlemek son derece önemliydi. Gündemimizde farklı konular vardı.

İlişkimizin Gürcistan’ın Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye farklı formatlarda geliştirilmesi son derece önemli. Çünkü on yıllar boyunca farklı formatlarda geliştirilmiş olan ilişki birçok farklı ve yararlı projenin geliştirilmesini de mümkün kıldı. Sizin yardımınız ve dahlinizle bu projelerin ve bu faaliyetlerin gelecekte devam edebilmesini ümit ediyorum. Aynı şekilde, Gürcistan’ın NATO’ya katılabilmesi için de destek sağlamanızı da istiyorum.

Türkiye’nin Gürcistan’ın bir numaralı ticaret ortağı olduğunu belirttiniz. Bu gerçekten önemli bir husus. Bu ilişkinin geliştirilmesi için çok daha fazla da potasnsiyel var. Bu konuda çabalarımızı sakınmayacağız. Bu bağlantının daha da artması için elimizden geleni yapacağız.

Orta Koridor bizim de geliştirmek istediğimiz, son derece önemli, birçok farklı demiryolu ve boru hattı projesinden bahsettiniz. Bunlar ilişkilerimizin çok farklı ve değişik boyutlarını ortaya koyuyor. Bu projeler her iki ülkenin de farklı çıkarlarını geliştirebilecek, bölgesel iş birliğini artırabilecek projeler.”

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA