ABD’de İlaç Üreten de Ruhsat Veren de Aynı

ABD’de ilaçlara ruhsat veren kurumun çalışanlarının yüzde 90’ı ilaç firmalarında çalışmaya devam ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

2006 ile 2019 yılları arasında görev yapan FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) komiserlerinin 10’da 9’u, görevlerinden ayrıldıktan sonra düzenlemekle yükümlü oldukları ilaç şirketlerinde çalışmaya başladı. Bunun yanı sıra FDA’nın ilaç inceleme bütçesinin de yaklaşık %65’i doğrudan ilaç endüstrisinden karşılanıyor.

Amerikan halkı, dünya genelinde en fazla sağlık sorunu yaşayan toplum olarak öne çıkarken, halk sağlığı kuruluşlarının endüstriyel bağlantılarla zedelendiği iddiaları giderek güçleniyor. Bu durum, halkın sağlığı üzerindeki etkileri açısından büyük endişelere yol açıyor.

FDA ve Sağlık Yetkililerinin İlaç Şirketleriyle Yakın Bağlantısı Dikkat Çekiyor

Eski FDA komiserleri ve üst düzey sağlık yetkililerinin, görevlerinden ayrıldıktan sonra ilaç şirketleriyle bağlantılı görevlere gelmesi, kamuoyunda tartışma yarattı. Bazı dikkat çeken ve önemli isimler ise şunlardır.

  • Mark McClellan: Eski FDA komiseri olan McClellan, görevinden sonra Johnson & Johnson’ın Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi.
  • Scott Gottlieb: Pfizer’i denetlemekle sorumlu olan eski FDA komiseri, şu anda Pfizer Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.
  • Stephen Hahn: FDA komiserliği sırasında Moderna’yı düzenlemekle görevli olan Hahn, şimdi Moderna'nın ana yatırımcısı olan Flagship Pioneering'in Baş Tıbbi Sorumlusu olarak çalışıyor.
  • James C. Smith: COVID-19 aşıları hakkında kamuoyunu bilgilendirme görevini üstlenen Reuters CEO'su Smith, aynı zamanda dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Pfizer'in Yönetim Kurulu üyesi.
  • Anthony Fauci: ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün (NIAID) eski direktörü Fauci, Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde yarasa koronavirüsleri üzerine yürütülen araştırmaları finanse eden kişiler arasında yer alıyordu.

Bu üst düzey sağlık yetkililerinin görevlerinden ayrıldıktan sonra ilaç firmalarıyla kurdukları ilişkiler, sağlık politikalarının endüstriyel çıkarlarla uyumlu bir biçimde şekillendiği yönünde eleştirilere yol açarken, bağımsızlık ve güvenilirlik konusunda soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA