AB'den Akdeniz'de Yeni Operasyon Kararı

AB, Libya'ya yönelik silah ambargosunu uygulamak için Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatacağını duyurdu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Libya'ya yönelik silah ambargosunu uygulamak için Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatacaklarını duyurdu.

Brüksel'de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyinin ardından basına açıklamalarda bulunan Borrell, dışişleri bakanlarının Libya konusunda önemli bir siyasi anlaşmaya vardığını duyurdu.

Borrell, uzun tartışmalardan sonra alınan kararın AB'nin bölgede daha fazla rol oynamasının önünü açacağını belirterek "Siyasi istek olduğu müddetçe hiçbir şey imkansız değildir. Bakanlarla yeni bir siyasi anlaşma üzerinde mutabık kaldık. Bu çerçevede Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatacağız." diye konuştu. 

Akdeniz'de insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadele için 2015'te başlatılan "Sophia Operasyonu"nun 20 Mart'ta sonlandırılacağını açıklayan Borrell, yeni operasyonun Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunu uygulamayı amaçladığını ifade etti.

Borrell, operasyonda hava, uydu ve deniz unsurlarının yer alacağını aktararak "Sophia Operasyonu Libya kıyılarını koruyordu. Yeni operasyon daha çok silahların geldiği doğuya odaklanacak." dedi.

İtalya yeni operasyon kararından memnun 

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Brüksel'de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyinin ardından basına yaptığı açıklamada, AB'nin bugün aldığı karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Akdeniz'de insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadele için 2015'te başlatılan "Sophia Operasyonu"na değinen Di Maio, "Sophia Operasyonu artık olmayacak. Nihayet bütün üye devletler Libya'ya silahların girişini önleme misyonu oluşturulması konusunda anlaştı." diye konuştu.

Di Maio, "Libya'da hepimiz kalıcı ateşkes için çalışıyoruz ancak silahlar gelmeye devam ederse bu ateşkes imkansız hale gelecektir." ifadesini kullandı.

AB'nin kararlaştırdığı yeni misyonun öncelikli görevinin Libya'ya silahların gelişini önlemek olduğunun altını çizen Di Maio, misyon çerçevesinde görev alacak gemilerin, silah trafiğinin yoğun olduğu Libya'nın doğusunda konuşlanacağını söyledi.

İtalyan bakan, "Vardığımız anlaşma doğrultusunda, gemiler yasa dışı göç için bir çekim etkisi yaratan unsur haline gelirse deniz görev grubu durdurulacak." diye konuştu.

Ayrıca hava ve deniz gözetimine ek olarak, Libya'da kara sınırlarının da gözlenmesine yönelik çalışılması gerektiği konusunda mutabık kalındığını aktaran Di Maio, "Silah yoksa taraflar savaşmayı bırakır." dedi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA