Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde, pazar günü üç toplantı yapıldı. İlk olarak Suriye’nin de aralarında olduğu Arap ülkeleri kendi aralarında toplandı. İkinci toplantı ise yine Suriye’nin de katılımıyla Türkiye ve Arap Ligi üyesi ülkeler arasında gerçekleşti. Üçüncü toplantıya ise Bahreyn, Mısır, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, İspanya, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD dışişleri bakanları veya temsilcileri ile AL Genel Sekreteri, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcilisi, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri ve BM Suriye Özel Temsilcisi katıldı.
Toplantının sonucunda tüm katılımcıların "bütün Suriyelilerin haklarını koruyan ve halkın çeşitli kesimlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek bir siyasi geçiş sürecine destek verdiği” belirtildi.
Ayrıca katılımcılar, Suriyelilerin haklarını koruması, Suriye’deki tüm bileşenlerin bu sürece dahil olması, diyalog ve istişare yoluyla tüm tarafların endişelerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Katılımcılar Suriye halkının tercihlerini desteklediklerini ve iradelerine saygı duyduklarını söyledi.
Bildiride, "Kardeş Suriye halkına destek olmak ve onlara her türlü desteğin sağlanması için adımlar atılmasının yanı sıra Suriye'nin tüm vatandaşları için özgür, güvenli, egemenliğinin ihlal edilmediği ve toprak bütünlüğüne saldırının yapılmadığı bir Arap devleti olarak yeniden inşa edilmesi konuları görüşüldü" ifadelerine yer verildi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, yaptığı açıklamada, “Suriye'ye uygulanan tek taraflı yaptırımların ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasının” önemli olduğunu ifade etti.
Prens Faysal bin Ferhan, “Suriyelilerin krizden çıkışın önünü açacak bir iç diyalog yoluyla kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olduğuna inandığını” belirtti. Bin Ferhan, "Suriye'nin istikrarının ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini" vurguladı.
Bakan Fidan: "Eğer 'SDG' merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır."
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arap Birliği'ne üye ülkelerin katılımıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Suriye toplantısına katıldı.
Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Fidan'ın, Arap Birliği'nden Suudi Arabistan, Suriye, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla Riyad'da düzenlenen Suriye toplantısına katıldığı belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan Suriye toplantısında Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Ahmed eş-Şeybani'nin de olmasının "dönüm noktası ve tarihi bir an olduğunu" ifade etti.
Bölge ülkeleri olarak Suriye'deki gelişmelerin doğru yöne yönlendirilmesinde en büyük sorumluluğun taşındığını vurgulayan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün, birliği ve egemenliğinin, tüm çabalarını üzerine inşa ettikleri temel ilkeler olmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Fidan, Suriye'deki normalleşme işaretlerinin her geçen gün güçlendiğine dikkati çekerek, "Bu kritik dönemde, uluslararası toplumun beklentileri ile Suriye'deki yeni yönetimin karşılaştığı gerçekler arasında dikkatli bir denge kurarak dengeleyici bir güç olarak hareket etmeliyiz." diye konuştu.
Çabaların daha etkin kılınması için bir eş güdüm mekanizması ya da komiteler oluşturabileceğini kaydeden Fidan, gelecek dönemde yaptırımlardan daha fazla muafiyet sağlamak için öncelikli sektörlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
"Eğer 'SDG' merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır."
Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasının ana odak olmaya devam etmesi gerektiğine değinerek, "Eğer 'SDG' merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır." şeklinde konuştu.
Terör örgütünün Fırat'ın doğusundaki Arap çoğunluk için ciddi bir tehdit oluşturmaya ve Suriye halkının en çok ihtiyaç duyduğu doğal kaynakları yağmalamaya devam ettiğini hatırlatan Fidan, şunları kaydetti:
"Yeni yönetimin DEAŞ'la etkin bir şekilde mücadele etme kapasitesini güçlendirmek için birlikte çalışabiliriz. Türkiye olarak, Suriye halkının önündeki zorlu yolu kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız."
Bakan Fidan, Suriye'de Esed rejiminin düşmesinin üstünden bir ay geçtiğine işaret ederek, Suriye'deki kırılgan güvenlik durumu ve ekonomik durum nedeniyle "bu atmosferin suistimal edilmesini" engellemenin önemine dikkati çekti.
Toplantıdaki aktörlerin neredeyse hepsinin Suriye'deki yeni yönetimle doğrudan temasa geçerek doğru mesajları verdiğini belirten Fidan, yönetimin de bu mesajlara makul bir şekilde karşılık verdiğini vurguladı.
Fidan, yeni yönetimin Suriye'yi birleştirme yolundaki ilk adımlarının "doğru yönde" olduğunu belirterek, toplumun muhtelif unsurlarıyla bir araya geldiklerine işaret etti.
"Türkiye olarak, PKK ve uzantıları konusundaki hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi açıkça ortaya koyuyoruz. Ülkeyi terk etmeliler."
Bakan Fidan, silahlı grupların yeni yönetim tarafından ulusal ordu çatısı altında toplanmaya çalışıldığını dile getirerek, insani yardım akışının da başladığını kaydetti.
Suriye sahasında herhangi bir terör örgütüne "yer olmaması" gerektiğine dikkati çeken Fidan, "Türkiye olarak, PKK ve uzantıları konusundaki hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi açıkça ortaya koyuyoruz. Ülkeyi terk etmeliler." ifadesini kullandı.
Fidan ayrıca, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki kampların kontrolü konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.
Bakan Fidan toplantı kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirdi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Riyad'da düzenlenen Suriye toplantısı kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Suriye’deki Yeni Yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile de bir araya geldi.