İşgalci İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırıma karşı Türkiye’nin dört bir yanından yükselen tepki, İstanbul’da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen büyük yürüyüşle vücut buldu. Beyazıt Meydanı’ndan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ne kadar uzanan yürüyüşte on binlerce insan, “Gazze ölüyor, ayağa kalk!” çağrısına ses verdi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşünde, katılımcılar ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Ayasofya’ya yürüdü. “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Gazze için ayağa kalk” ve “Zulme karşı omuz omuza” sloganları atan kalabalık, tekbirlerle tepkisini ortaya koydu. Kalabalığın büyük bölümü kadınlardan ve gençlerden oluştu.
Meydanı dolduran kalabalığa hitap eden İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, konuşmasında İsrail’in çocukları, sivilleri, gazetecileri hedef aldığını, hastaneleri bombaladığını ve uluslararası toplumu kandırarak saldırılarını sürdürdüğünü belirtti. “Bugün öfke günüdür,” diyen Yıldırım, meydanları doldurmanın ve direnişe sahip çıkmanın, Filistinliler için hem moral hem de umut olduğunu vurguladı.
“Siyonizm kaybedecek, yaşasın halkların özgürlüğü”
Yıldırım, “Kolları, bacakları koparılan çocukların öfkesinin günüdür bu. Öyle öfkeliyiz ki artık bundan sonra sayımız artacak, meydanları dolduracağız, birlik oluşturacağız. Siyonizm kaybedecek, yaşasın halkların özgürlüğü” ifadelerini kullandı.
İslam dünyasına seslenen Yıldırım, hava sahalarını İsrail’e kapatma çağrısı yaparak, “Kadınlar, çocuklar ölürken kimsenin rahat uyuma hakkı yok” dedi. Eylemlerin her hafta devam edeceğini, yer ve tarihin ayrıca duyurulacağını söyledi.
“Gazze’de direnişçilerin morali, buradaki kalabalığa bağlı”
Yıldırım, Filistinli direnişçilerin Türkiye’den iki beklentisi olduğunu belirtti: “Meydanları boş bırakmayın, yardımları artırın.” Günde 180 bin kişiye yemek ulaştırdıklarını açıklayan Yıldırım, bu mücadelenin kısa soluklu bir eylem değil, uzun vadeli ve kararlı bir direniş olduğunu vurguladı.
İsrail ile ticaret yapan bazı firmaların arka kapılardan satışa devam ettiğini öne süren Yıldırım, topluma boykot çağrısında bulundu: “Çocuklarınıza boykotu öğretin. Bu iyilikle kötülüğün savaşı. Biz iyiliğin tarafındayız.”
“Her zalimin bir sonu vardır”
TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Gazze halkına sırtını asla dönmeyeceğini vurguladı. Turan, “Her zalimin bir sonu vardır. Zulümle abad olanın sonu berbat olur. Bu zalimlerin de sonu gelecek. Kazanan mazlumlar ve inananlar olacaktır,” dedi.
Turan, yaşanan soykırımı sadece İsrail’in değil, bu vahşeti sessizlikle izleyen uluslararası kuruluşların da suç ortağı olduğunu dile getirdi: “Bir avuç siyonist, yüz milyonlarca insanın vicdanını esir aldı. Buna sessiz kalmayacağız. Vicdanlarımızı da meydanlarımızı da diri tutacağız.”
“Boykot, birlik ve dua: Direnişin üç ayağı”
Dünya Müslüman Alimler Birliği Üyesi Muhammed el-Hac da konuşmasında direnişin üç temel sacayağını hatırlattı: Boykot, birlik ve dua. El-Hac, “İsrail sadece bizim dinimizden nefret ettiği için savaşıyor. Biz ise dinimize daha sıkı sarılarak cevap vereceğiz. Bu direnişin sonunda zafer İslam ümmetinin olacaktır,” dedi.
Yediden yetmişe destek
Yürüyüşe katılanlar arasında yaşlılar ve çocuklar da dikkat çekti. Her cuma Ayasofya’da namaz kıldığını söyleyen 91 yaşındaki Kemal Başaran, “Gazze’ye yürüyemesem bile sürünerek giderim. Madem bir kere öleceğiz, şehit olarak ölelim,” ifadelerini kullandı.
68 yaşındaki Nevriste Arslan da Filistin özgürlüğüne kavuşana dek mücadeleyi sürdüreceğini söyledi: “Srebrenitsa’da nasıl abluka kırıldıysa, Gazze’de de bu kuşatmayı direnişle ve sesimizle dağıtacağız.”
Türkiye tek yürek
İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi. Başkent Ankara’da, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen eylemle kınandı. Giresun, Bayburt, Ordu ve Rize’de, vatandaşlar Gazze’de süregelen acıların sona ermesi için bir araya gelerek destek gösterisinde bulundu.
Çankırı ve Kastamonu’da ise, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklara dikkat çekmek amacıyla kefenle sarılmış bebek maketleri ve kan izleriyle hazırlanmış figürler taşındı. Kırşehir, Kahramanmaraş ve Malatya’da yapılan protestolar, İsrail karşıtı sloganlarla yankılandı. “Katil İsrail”, “Gazze için ayağa kalk”, “Zulme karşı omuz omuza” gibi ifadelerle atılan sloganlar, katılımcıların öfke ve üzüntüsünü dile getirdi.