Bangladeş'teki “Kota Reform Hareketi“ Gösterileri Devam Ediyor

Bangladeş'te, öğrenciler her türlü devlet işi için kota tabanlı işe alım sistemini değiştirmek için reform talep ediyorlar.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Öğrenciler her türlü devlet işi için kota tabanlı işe alım sistemini değiştirmek için reform talep ediyorlar.

Bangladeş'te kamudaki iş alanlarının yüzde 56'sı belirli gruplara ayrılıyor. Bunun yüzde 30'u 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine, yüzde 10'u kadınlara, yüzde 10'u az gelişmiş bölge sakinlerine, yüzde 5'i yerli topluluklara ve yüzde 1'i engellileri kapsıyor.

Savaşa katılanların ailelerine ayrılan kontenjan, ülke genelinde gerçekleştirilen öğrenci protestolarının ardından Ocak 2018'de bir genelge ile yürürlükten kaldırıldı.

Ancak, Bangladeş Yüksek Mahkemesi 5 Haziran'da, kamu hizmetlerine alımda kota uygulamasını kaldıran 2018 yılında çıkarılan hükümet genelgesini yasadışı ilan etti ve kaldırılan kota sisteminin yeniden yürürlüğe konuldu.

Bunun üzerine, Dakka'daki çeşitli üniversitelerdeki öğrenciler ve üniversite öğretmenleri Haziran ayı içerisinde Kota Reform Hareketi başlattılar.

Kurban Bayramı ve yaz tatili nedeniyle duran gösteriler tatilden sonra 1 Temmuz'dan itibaren tekrar başladı. Protestolar, öğrenci göstericiler için bir şemsiye örgüt durumunda olan 'Boishommobirodhi Chhatro Andolon' tarafından yapılan çağrıyla ülke çapında yayıldı.

7 Temmuz'da, protestocular büyük banliyölerde gösterilerle trafik ve demir yolu tıkanıklığı düzenleyerek ülke çapında 'Bangla Ablukası' başlattılar.

15 Temmuz'da iktidardaki Avami Birliği gösteriye karşı sert bir duruş gösterdi ve Avami Birliği’ne yakın gençlik örgütü Chhatra Birliği'de muhalif öğrencilerle çatıştı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve cop ile mermiyle müdahale ettiği olaylarda şu ana kadar 36 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. 

Muhalif öğrenciler, savaşa katılanların ailelerine kontenjan ayrılmasının “ayrımcı” olduğunu savunarak bunun yerine liyakate dayalı bir sistem getirilmesini talep ediyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA