Bayraktar TB2'ye Afrika'dan Büyük İlgi

Türkiye'nin ilk milli ve özgün silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2, Afrika'da büyük ilgi görüyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Ukrayna, Rusya'nın işgaline karşı ilk mücadelesini hızlandırırken ve Batı ağır topçuları ve roketatarlar gelmeye başlamadan çok önce, Kiev hükümetinin halihazırda konuşlandırabileceği bir silah vardı: Bayraktar TB2 insansız hava aracı.

Türk yapımı bu silah, 2020 Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın Ermeni zırhlı kuvvetlerini yenmesine ve geniş toprakları geri almasına yardım etmedeki etkinliğini zaten kanıtlamıştı. Ancak dronun yeteneklerinin hayranları Doğu Avrupa ve Kafkasya ile sınırlı değil.

Son haftalarda, Burkina Faso'dan güneye hareket eden cihatçı savaşçıların sızmasını engellemek için mücadele eden Batı Afrika eyaleti Togo'ya teslim edilen Bayraktar TB2'lerin bir sevkiyatı görüldü.

Mayıs ayında Nijer, Sahra Çölü'nün güneyindeki Sahel bölgesinde ve Çad Gölü çevresindeki isyancı gruplara karşı askeri operasyonları için bu çok yönlü ve uygun fiyatlı dronlardan yarım düzine satın aldı.

Diğer Afrikalı müşteriler Etiyopya, Fas ve Tunus'u içerirken, Angola da ilgilerini dile getirdi. Ancak bu güçlü gözetleme ve saldırı silahlarını kıtada ilk kullanan, BM tarafından tanınan Libya hükümeti olabilir.

İnsansız hava araçları, Afrikalı alıcılar özellikle daha fakir ülkeler için büyük maliyetler olmadan önemli hava gücü geliştirme şansı sağlıyor.

 

Kaynak: BBC

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA