BM UNIDO Raporuna Göre Sürdürülebilir Sanayileşmenin 4 Megatrendi

Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü (UNIDO), Suudi Arabistan Krallığı'nın ev sahipliğinde 23-24 Ekim 2024 tarihlerinde Riyad’da Çok Taraflı Endüstriyel Politika Forumu'nun (MIPF 2024) ikinci edisyonunu düzenledi. Forum, yapay zeka, üretimde dijitalleşme ve otomasyon, küresel enerji geçişi ve yerel katma değer ve iş yaratma için sürdürülebilir ve dayanıklı tedarik zincirlerine odaklandı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

UNIDO'nun Çok Taraflı Endüstriyel Politika Forumu (MIPF), ülkelerin bilgi paylaşmaları, yenilikçi çözümler üzerinde iş birliği yapmaları ve birbirlerinin başarılarından ve zorluklarla en iyi şekilde nasıl başa çıkacaklarından öğrenmeleri için bir platform sağlamaktadır. Konferans Raporunda; Sürdürülebilir sanayileşmenin, dönüştürücü küresel ilerleme için güçlü bir katalizörü olduğuna vurgu yapılmış, değişen şartlar ve gelişen teknolojiler göz önünde bulundurularak, dayanıklı ve geleceğe hazır endüstrileri desteklemek için, politika yapıcıların  göz önünde bulundurmaları gereken birkaç önemli trende odaklanılmıştır. Rapora göre; en başarılı ülkeler, sanayileşme yoluyla düşük gelirden yüksek gelirli ülkelere geçiş yapan ülkelerdir. 2000 yılında, yüksek gelirli ülkeler (YÜK), küresel MVA payına hakimdi ve küresel endüstriyel üretimin %75'ini oluşturuyordu. 2030 yılına kadar, bu konsantrasyonun değişmesi bekleniyor, Çin gibi ülkeler küresel endüstriyel üretimdeki payını önemli ölçüde artırıyor. Bu değişim, bazı ülkelerin endüstriyel güç merkezi olarak ortaya çıkarken diğerlerinin geride kalma mücadelesi verdiği yapısal bir dönüşümü göstermektedir. Küresel endüstriyel üretimin daha yoğunlaşmasına ek olarak, gelişmiş ve daha az gelişmiş ülkeler arasındaki farkın büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Birkaç istisna dışında, gelişmekte olan ülkeler endişe verici derecede yavaş bir sanayileşme veya hatta de-sanayileşme yaşamaktadır. Hemen harekete geçilmesi gerekiyor.

Gelişmekte olan ülkeler sanayileşmeyi hızlandırmalıdır, ancak endüstrinin kendisi de değişiyor. Enerji geçişi, yapay zekânın (AI) yükselişi ve üretimin dijitalleşmesi, GVC yeniden yapılandırmaları ve küresel demografik trendler gibi megatrendler, endüstriyel manzarayı yeniden şekillendiriyor. Bu değişiklikler, gelişmekte olan ülkeler için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor; sürdürülebilir endüstriyel büyümenin geleceği, bu zorlukları hızlı ve etkili bir şekilde ele alma ve endüstriyel sektörü yeniden şekillendiren temel değişimleri yönlendirme yeteneğimize bağlı olacak.

Devam eden ve ortaya çıkan küresel megatrendler, üretim süreçlerini temelde dönüştürüyor ve endüstrilerin küresel olarak nasıl işlediğini yeniden tanımlıyor. Politikacılar ve endüstri liderleri için, bu yapısal değişimleri anlamak, gelecekteki sanayileşmenin karmaşıklıklarını yönlendirmek ve gelişen küresel manzarayla uyumlu stratejiler formüle etmek için çok önemli olacaktır.

 

Raporda, Sürdürülebilir sanayileşmeyi gerçekleştirmek üzere dört megatrendlerde odaklanılmıştır:

1) Enerji ve yeşil dönüşüm.

2) Yapay zekânın yükselişi ve üretimin dijitalleşmesi.

3) GVC (Küresel Üretim Zincirleri’nin yeniden yapılandırması

4) Küresel demografik değişimler.

Rapordaki tespitlere göre, dayanıklı ve geleceğe hazır endüstrileri desteklemek için, politika yapıcılar birkaç önemli eğilime odaklanmalıdır. Yapay zeka ve dijitalleşmenin yükselişi, üretim süreçlerini devrim niteliğinde değiştiriyor, verimliliği artırıyor ve iş piyasalarını dönüştürüyor. Enerji geçişi de aynı derecede önemlidir ve fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi gerektirir, temiz teknolojilere ve yeşil inovasyona olan ihtiyacı artırır. Ek olarak, GVC'lerin yeniden yapılandırılması, malların sınırlar arasında nasıl üretildiğini ve ticaretinin yapıldığını yeniden şekillendiriyor ve küresel ekonomiye entegre olmayı hedefleyen gelişmekte olan ülkeler için hem riskler hem de fırsatlar sunuyor. Son olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışı ve gelişmiş ekonomilerdeki yaşlanan nüfuslar gibi demografik değişiklikler, iş, sağlık hizmeti, gıda ve kaynaklar için yeni talepler yaratarak küresel işgücü piyasasını daha da karmaşık hale getiriyor.

Sanayileşmenin geleceği, bu eğilimleri kullanma, bunlara uyum sağlama ve bunları kısa vadeli kazanımlardan ziyade uzun vadeli sürdürülebilirliğe öncelik veren tutarlı ve stratejik endüstriyel politikalara yerleştirme yeteneğine bağlıdır. Hızla gelişen küresel bir ortamda, başarılı gelecekteki endüstriyel gelişim için politika değişimi ve öğrenme esastır.

Kaynak: The Future Of Industrıalızatıon, Buıldıng Future-Ready Industrıes To Turn Challenges Into Sustaınable Solutıons, MIPF 2024 conference paper

 

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA