Çin’den ABD’nin Yüzde 34'lük Gümrük Vergisi Artışına Misillemeler

Çin, ABD'nin "karşılıklı tarifeler" kapsamında ülkeden ithal ürünlere getirdiği yüzde 34'lük gümrük vergisi artışına, aynı oranda vergi koymanın yanı sıra küresel arzının büyük bölümünü sağladığı bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına da kısıtlama getirerek cevap verdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD başkanı Donald Trump 2 Nisan’da Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave yüzde 24 ‘karşılıklı tarife’ olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirdi. Yeni tarifelerden yüzde 10’luk baz tarife 5 Nisan’da, yüzde 24’lük ek tarifeyse 9 Nisan’da yürürlüğe girecek.

Yeni tarife artışlarıyla ABD'nin Çin'den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54'e ulaşıyor.

Çin’den aynı oranda vergi misillemesi

Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinden yapılan açıklamada, ABD'den ithal tüm ürünlere mevcut tarifelere ilaveten yüzde 34 ek gümrük vergisi getirileceği belirtildi.

Çin Devlet Konseyi ek tarifenin 10 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Nadir toprak elementlerinin ihracatına da kısıtlama

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifesinden sonra küresel arzının büyük bölümünü sağladığı bazı nadir toprak elementlerinin ABD’ye ihracını kısıtladı.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının olduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin 4 Nisan'dan itibaren ihracat kontrol listesine alınacağı bildirildi.

Çinli tedarikçiler, söz konusu nadir toprak elementlerini ancak hükümet izniyle ihracat edebilecek.

Öte yandan Çin gümrük görevlileri kısıtlanan elementlerin bulunduğundan şüphelenilen sevkiyatlara el koyabilecek.

Çin 17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık 90’ını üretiyor.

27 ABD şirketine ihracat yasağı

Çin hükümeti tarife artışına ek olarak Çin’de üretim yapan 27 ABD şirketini ihracat kontrolü veya yasağı listelerine eklendi. Şirketlerden 16'sının askeri ve sivil ikili kullanımı olan ürünlerinin ihracatına yasak getirilirken, 11 şirket ihracat yasağı uygulanan "güvenilmez varlık" listesine alındı.

DTÖ’de ABD aleyhine de dava

Son olarak Çin Ticaret Bakanlığı, tarife artışı nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ABD aleyhine dava açtı.

Dava dilekçesinde, “ABD’nin ‘karşılıklı tarifeler’ adı altında yaptığı artışın DTÖ kurallarını ihlal ediyor. Üye ülkelerin meşru haklarına ve çıkarlarına zarar verdi. Kurallara dayalı çok taraflı ticaret sisteminin altını oydu. Bu tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır, küresel ekonomi ve ticaret düzenini tehdit etmektedir.” iddiasında bulunuldu.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının olduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin 4 Nisan'dan itibaren ihracat kontrol listesine alınacağı bildirildi.

Bu kapsamda Çinli tedarikçiler, söz konusu nadir toprak elementlerini ancak hükümet izniyle ihracat edebilecek. Öte yandan, Çin gümrük görevlileri, içeriğinde kısıtlanan elementlerin bulunduğundan şüphelenilen sevkiyatlara el koyabilecek.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA