Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin Baskı ve Zorlamayla Kuşak ve Yol Girişimlerini Baltalama Çabasını Reddediyoruz

Haftalık basın toplantısında konuşan Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Panama'nın Pekin Büyükelçisinin, anlaşmada belirtildiği üzere iptalin 90 gün önceden duyurulması için ilgili belgeyi Çin’e sunduğunu belirtti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Kararın tamamen kendisine ait olduğunu vurgulayan Mulino, "O dönemde Çin ile bu anlaşmayı imzalayanların neye güvenerek böyle bir adım attığını bilmiyorum. Bunca yıldır Panama'ya ne gibi harika şeyler getirdi? Kuşak ve Yol Girişimi ülkeye ne kazandırdı?" ifadelerini kullandı.

Çin, Cuma günü (7 Şubat) Latin Amerika ülkesi Panama'nın Washington'a taviz vererek projeye katılımını sonlandırmasının ardından, Panama'nın Pekin'in Kuşak ve Yol altyapı programından çekilme kararından "üzüntü duyduğunu" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Pekin, Panama'nın kararından üzüntü duyuyor" dedi ve Panama'yı "daha geniş kapsamlı ikili ilişkileri ve her iki ülkenin uzun vadeli çıkarlarını göz önünde bulundurmaya" ve "dış müdahalelere direnmeye" çağırdı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım ayındaki ABD seçimlerini kazandığından beri, Washington tarafından bir asırdan fazla bir süre önce inşa edilen ve daha sonra Panama'ya devredilen kanalı ele geçirmek için güç kullanımını reddetmedi.

ABD konteyner trafiğinin yaklaşık yüzde 40'ı Karayip Denizi'ni Pasifik Okyanusu'na bağlayan dar su kütlesinden geçiyor.

Washington'ın, ödenen geçiş ücretlerinin ötesinde, küresel deniz ticaretinin yüzde beşini gerçekleştiren 80 kilometre uzunluğundaki kanala Çin'in yatırım yapmasından endişe duyduğu görülüyor.

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Panama'nın Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) altyapı programından çekildiğini doğruladı.

Pekin ise buna karşılık, "ABD'nin Kuşak ve Yol işbirliğini karalamak ve zayıflatmak için baskı ve zor kullanmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz" dedi.

Lin, "Başarıları Panama gibi ülkelerdeki insanlara fayda sağladı" dedi.

BRI, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülkesinin denizaşırı nüfuzunu artırma çabasının temel direği olan devasa bir altyapı projesidir.

Batılı eleştirmenler Çin'i, gelişmekte olan ülkeleri sürdürülemez borç batağına sürüklemek, üzerlerinde diplomatik nüfuz kurmak veya hatta varlıklarına el koymak için BRI'yi kullanmakla suçluyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA