Çin'den Taliban'a 'Altyapı' Teklifi ve Doğu Türkistan Meselesi

Çin'in Taliban'a, Afganistan'da geniş kapsamlı altyapı ve enerji yatırımlarında bulunmayı teklif ettiği öne sürüldü.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Çin'in Taliban'a, Afganistan'da geniş kapsamlı altyapı ve enerji yatırımlarında bulunmayı teklif ettiği öne sürüldü.

Financial Times'ın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Çin yönetimi, Taliban ile geçtiğimiz süreçte yaptıkları görüşmelerde, "Taliban Afganistan'a barışı getirirse Çin ülkedeki yatırımlarına tüm yol sistemini inşa etmekle başlayacak" şeklinde bir teklif iletti.

Aynı zamanda Çin'in Afganistan'da elektrik başta olmak üzere enerji projeleri yürüteceği ve Orta Asya gaz ve petrolünün Afganistan üzerinden nakli için çalışma yapacağı yönünde teklifler ilettiği de kaydedildi.

1979 yılından bu yana savaşın devam ettiği Afganistan'da ülke genelinde güçlü bir yol altyapısı mevcut değil. Söz konusu durum ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlar arasında. Bu sorunun çözülmesi halinde bölgenin ticari hareketliliğinin artacağı ifade ediliyor.

Çin'in Afganistan'a "Bir Kuşak Bir Yol" projesi için bir kavşak noktası olarak baktığı ve olası Taliban yönetimi ile iyi ilişkiler kurmak istediği belirtiliyor.

Doğu Türkistan meselesi

Doğu Türkistan meselesi, Çin ile Taliban arasında geçmişten bugüne dek bir gerilime yol açıyor. Bu gerilimin ise Taliban ve Çin arasındaki olası ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği tartışmalara yol açıyor.

Afganistan, Çin kontrolündeki Doğu Türkistan ile dar bir sınır şeridine sahip.

Aynı zamanda Afganistan ile Türkistan sınırındaki Badahşan gibi Afgan illerinde, Çin'e karşı savaş veren Uygur savaşçılardan oluşan Türkistan İslam Partisi'nin (Doğu Türkistan İslami Hareketi) faal olduğu ifade ediliyor. Taliban ile ilişki içerisinde bulunan grup geçmişte de hareketle bağlantılı olarak hareket ediyordu. Bu durumun taraflar arasında gerginliğe yol açacağı tahmin ediliyor.

1996-2001 yılları arasında Afganistan'da Taliban iktidarının yaşandığı dönemde, ülkedeki Uygurlar konusu Çin ile Taliban arasında gerilime yol açıyordu. Çin'in bu Uygurların teslim edilmesi talebinin Taliban tarafından reddi, Çin'in Afganistan'daki yatırımlarının önüne geçiyordu.

İlişkilerin yeni dönemde nasıl bir seyir izleyeceği ise merak konusu.

 

Mepa News

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA