Çipras: "Darbecileri kabul etmekten hoşnut değiliz ama yargı kararı var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Çipras, 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynayan askerleri kabul etmekten hoşnut olmadıklarını söyleyerek, "Yargının kararları net. Saygı duymak zorundayız" ifadelerini

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

BBC

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki günlük ziyareti için Türkiye'ye gelen Aleksis Çipras'la Ankara'da görüştü.

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirdik. Bu konuda komşumuz Yunanistan'dan daha çok işbirliği bekliyoruz" dedi.

Çipras ise konuşmasında "Darbecileri kabul etmekten hoşnut değiliz. Yunanistan bir hukuk devletidir. Yargının kararları net. Saygı duymak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Yunan yargısının darbe girişimi sonrası ülkelerine kaçan 8 askeri Türkiye'ye iade etmemesi, Atina-Ankara hattında ipleri germişti

Erdoğan: Kıbrıs Türklerinin siyasal eşitliği temel parametredir

İki lider ortak basın toplantısında Kıbrıs müzakereleri ve Ege Denizi'ndeki gerilimin yumuşatılması konularında daha fazla "diyalog" ve "barışçıl çözüm" mesajı verdi.

Erdoğan, "Kıbrıs müzakeleri konusunda ortak bir vizyon belirlenmeli, neyin nasıl müzakere edileceği net olmalıdır. Kıbrıs Türklerinin siyasal eşitliği temel parametredir" dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız birer ayrışma değil işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız bizim için sağlam bir köprüdür. Aynı yaklaşım ve zihniyeti Yunanistan'ın da benimsemesini bekliyoruz."

Geçtiğimiz yıl, Kıbrıs sorununun çözümünü öngören geçen müzakereler bir uzlaşma yoluna girmişken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas'ın Türkiye'ye son anda koştuğu "sıfır asker; sıfır garantörlük" şartı ile yarıda kesilmişti.

Ege Denizi'nde yaşanan gerginliklerin yumuşatılması için çabaladıklarını söyleyen Çipras ise, "Sorunları diyalog yoluyla çözebileceğimize inanıyorum" dedi. Kuzey Makedonya ile isim sorununu çözdüklerini belirten Çipras, "Ege konusunda da güvenlik ve işbirliğini sağlayabiliriz" diye ekledi.

Yunanistan Başbakanı ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası "Türk-Yunan ilişkilerinin kesintiye uğradığına" dikkat çekti.

Çipras döneminde Yunanistan-Türkiye ilişkileri çeşitli dönüm noktaları yaşadı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bir gün sonra Yunanistan'a kaçan 8 askerin Türkiye'nin talebine rağmen iade edilmemesi iki ülke arasında gerginlik nedeni.

Türkiye Yunan mahkemesinin firari askerleri serbest bırakmasına tepki göstermişti.

Geçen yıl Mart ayında Türkiye'nin Yunanistan ile kara sınırını oluşturan Meriç nehrindeki Karaağaç bölgesinden Türk topraklarına geçen iki Yunan askeri için tutuklama kararı alması Atina'da şok etkisi yaratmıştı.

İki Yunan askerinin serbest bırakılması ile ilişkiler daha ılımlı hale geldi.

Geçtiğimiz ay Atina'yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede Çipras, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verilmeli" dedi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA