Çin'in Tianjin kentinde Türkiye'nin madencilik alanındaki vizyonunu paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon tonluk nadir toprak elementleri rezervi için yıllık 570 bin ton nadir elementi saflaştıracak bir sanayi tesisi kurmayı amaçladıklarını belirtti.
Kritik minerallerin ülkelerin politikalarını şekillendirdiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, Çin'in Tianjin kentinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı'na katılarak " Bakanlar Forumu'nda ülkemizin madencilik alanındaki vizyonunu paylaştık. İleri teknoloji ürünlerin vazgeçilmez unsurları olan kritik mineraller, ülkelerin politikalarını belirleyen önemli bir hammadde haline geldi. Enerji dönüşüm vizyonumuzda da kritik minerallere ve nadir toprak elementlerine yatırım yapmak büyük bir önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Eskişehir'in Beylikova İlçesinde Nadir Toprak Elementi Rezervleri
Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementi maden sahası, 694 milyon tonluk rezerviyle, rezerv büyüklüğü açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor; birincilik ise 800 milyon tonluk rezerviyle Çin'in Bayan Obo sahasına ait. Elde edilecek nadir elementler arasında florit, barit, lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum gibi unsurlar bulunuyor ve bu elementler, yüksek teknoloji ürünlerinde, yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde ve lazer güdüm sistemlerinde kullanılacak. Ayrıca, nükleer yakıt ham maddesi olan toryum da işlenecek. Pilot tesisin ardından endüstriyel üretime geçilmesiyle birlikte yıllık 570 bin ton üretim hedeflenirken, ülkenin bu projeden yıllık yaklaşık 220 milyon dolar gelir elde etmesi planlanıyor.
Diğer İçerikler