Güney Kafkasya ülkesi Gürcistan’da dün gerçekleştirilen parlamento seçimlerini iktidardaki Gürcü Rüyası partisi kazandı. Gürcistan Seçim Konseyi, oyların yüzde 99'undan fazlasının sayıldığını ve Gürcü Rüyası’nın yüzde 54 oy oranıyla zafer elde ettiğini duyurdu. Bu sonuçla Gürcü Rüyası, dördüncü kez iktidara gelmiş oldu.
Batı yanlısı Gürcüler, seçimleri Rusya ile yakın bağları güçlendirme ve Avrupa Birliği’yle entegrasyonu hızlandırma arasında bir tercih olarak değerlendiriyordu. Sonuçlar, seçimi "anayasal darbe" olarak tanımlayan Batı yanlısı muhalefetin AB’ye katılma umutlarına ciddi bir darbe indirdi.
Avrupa Birliği'nin merkezi Brüksel, Gürcü Rüyası’nın politikalarını sert bir şekilde eleştirirken, bu seçimin Gürcistan’ın AB’ye katılma yolundaki şansını büyük ölçüde etkileyeceğini belirtti.
Seçimde hile yapıldı iddiası
Gürcü Rüyası'nın Genel Sekreteri Mamuka Mdinaradze, dün akşam açıklanan ilk sonuçların ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gürcü Rüyası sağlam bir çoğunluk elde etti” dedi.
Muhalefetteki Avrupa yanlısı Birleşik Ulusal Hareket'in (UNM) lideri Tina Bokuchava ise sonuçların “tahrif edildiğini” ve seçimin “çalındığını” iddia ederek, “Bu, Gürcistan’ın geleceğini çalma girişimidir” ifadesini kullandı.
Akhali Partisi lideri Nika Gvaramia da seçimleri hükümetin gerçekleştirdiği “anayasal bir darbe” olarak nitelendirerek, “Gürcü Rüyası iktidarda kalamayacak” dedi.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, parlamento seçimlerinde iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin büyük bir zafer kazandığını açıkladı. Tiflis’teki parti merkezinde konuşan Kobakhidze, “Bu seçim, ülkemizin kaderini ve barışını koruma açısından kritik öneme sahipti. Gürcü halkı, tek bir seçeneği tercih etti: barış, kalkınma ve ülkenin parlak geleceği,” ifadelerini kullandı.
Kobakhidze ayrıca, en fazla oy alan muhalefet partisini beş kat farkla geride bıraktıklarını belirterek, “Zaferimiz son derece etkileyici; ikinci sıradaki partiyle aramızda yüzde 43 fark var,” dedi.
Bu seçimle Gürcistan halkı ABD ve Avrupa’ya güvenmediğini Avrupa Birliği’nin Gürcistan’ı oyaladığını anladığını gösterdi.
Bağımsız gözlemciler zaten NATO ve AB’nin, Ukrayna ve Gürcistan’ı bünyelerine almalarının ihtimal dışı olduğunu söylüyorlar.
Diğer İçerikler