İsrail ve Almanya’da Trump Etkisi: Almanya’da Hükümet Çöktü, İsrail Karışık

FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Berlin'de yaptığı açıklamada, parti lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner'in bakanlık görevinden alınmasının ardından tüm FDP'li bakanların hükümetten geri çekildiğini bildirdi. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun süredir arasının açık olduğu Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almıştı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Berlin'de yaptığı açıklamada, parti lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner'in bakanlık görevinden alınmasının ardından tüm FDP'li bakanların hükümetten geri çekildiğini bildirdi.

FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, FDP'li tüm bakanların istifalarını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e sunacaklarını ifade etti.

Böylece FDP, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile olan koalisyon ortaklığından ayrılma kararı almış oldu.

Görevden alınan Maliye Bakanı Linder, konuya ilişkin Federal Mecliste açıklamada bulundu.

FDP Genel Başkanı Lindner, "Başbakan (Olaf Scholz), anayasadaki borç frenini askıya almamı talep etmiştir. Görev yeminimi ihlal edeceği için bunu kabul edemezdim. Bu nedenle Şansölye bu akşamki koalisyon toplantısında benimle ve FDP ile işbirliğini iptal etti." dedi.

Şansölye Scholz'a, yeni bir federal hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak ve Almanya'nın hareket kabiliyetini garanti altına almak için erken seçim önerdiğini kaydeden Lindner, "Şansölye, koalisyon toplantısında bu teklifi sert bir şekilde reddetti." diye konuştu.

FDP olarak neredeyse üç yıldır hükümet ortaklığı sorumluluğunu taşıdıklarını belirterek "Net ilkelerimiz ve inançlarımız var. Şimdi ülkemiz yeni bir yön kararıyla karşı karşıya. Yeni bir büyüme, refah ve inovasyon çağına ihtiyacımız var ve Hür Demokratlar hala bu ülke için sorumluluk almaya hazır ve gelecek yıl başka bir hükümette de aynısını yapmak için mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Lindner, Başbakan Olaf Scholz'u, Almanya'nın yeni bir başlangıç yapmasını sağlayacak güce sahip olmamakla suçladı.

Alman muhalefet partileri ve iş grupları, Şansölye Olaf Scholz'u, üçlü koalisyonunun çökmesinin ardından siyasi belirsizliği en aza indirmek için hızla yeni bir seçime gitmeye çağırdı.

Şansölye, Ocak ayında güvenoyu vereceğini ancak büyük ihtimalle kaybedeceğini, bu durumda Mart ayı sonunda, yani planlanandan altı ay önce yeni bir seçime gidileceğini söyledi.

Ülke çapındaki anketlerde önde giden muhalefetteki muhafazakarların lideri Friedrich Merz, diğer muhalefet partileri tarafından da yankı bulan açıklamalarda bulunarak, "en geç gelecek hafta başında" güvenoyu alınması çağrısında bulundu.

Ocak ayı sonlarında seçim yapılabileceğini söyledi.

Alman sanayisi de Perşembe günü Scholz hükümetine mümkün olan en kısa sürede seçim düzenlemesi çağrısında bulundu.

Scholz, ülkesindeki kriz nedeniyle Perşembe günü Budapeşte'de yapılacak Avrupa Birliği zirvesine gitmesini erteledi ve bir sonraki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi'ne katılımını da iptal etti.

İsrail’de Karışıklık

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun süredir arasının açık olduğu Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almıştı.

Başbakanlığın Basın Ofisi'nden Salı günü yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Gallant ile "arasındaki güvenin sarsıldığı" belirtilmişti. Açıklamada Netanyahu, "Çok kez aramızdaki boşluğu kapatmaya çalıştım ama bu daha da genişledi" ifadelerini de kullanmıştı.

Netanyahu ile Gallant'ın iyi anlaşamadığı uzun süredir dillendiriliyordu. İsrail Başbakanı daha önce de Gallant'ı görevden almaya çalışmış ancak protestolar sebebiyle bu kararından vazgeçmişti.

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu tarafından dün görevine son verilen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, X platformundan konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görevden alınmasının, Netanyahu ile 3 konuda yaşadığı anlaşmazlığın sonucu olduğunu belirten Gallant, bunların birincisinin "askerlik çağındaki herkesin askere gitmesi gerektiği yönündeki sabit tutumu" olduğunu kaydetti. Gallant, İsrail'in sürdürdüğü savaşta kadınlı erkekli yüzlerce askerin öldüğünü ve bu koşullar altında herkesin İsrail ordusunda görev yapması gerektiğine dikkati çekerek, Ultra-Ortodoks Yahudileri (Harediler) zorunlu askerlikten muaf tutan yasa tasarısını "ayrımcı ve bozuk" olarak nitelendirdi.

Görevden alınmasına ikinci nedeninin ise Gazze'deki İsrailli esirlerin evlerine geri dönmeleri konusundaki tutumuna bağlı kalması olduğunu aktaran Gallant, esirlerin ülkeye dönüşünün hızla sağlanması gerektiğini, bir kısmı acı verici tavizler de olsa esirlerin geri getirilmesinin mümkün olduğunu savundu.

Gallant, Netanyahu ile aralarındaki üçüncü tartışmalı konunun ise 7 Ekim 2023 olaylarındaki askeri ve istihbarat başarısızlıklarına ilişkin resmi soruşturma komitesi kurulması yönündeki ısrarı olduğuna dikkati çekti.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA