S&P Global Ratings, Gazze'deki askeri faaliyetlerin ve İsrail'in kuzey sınırındaki çatışmaların (Lübnan'a kara harekâtı dahil) 2025'e kadar devam edebileceğini ve İsrail'e karşı misilleme risklerinin bulunduğunu belirtti.
Kuruluş, bu durumun sonuçları olarak İsrail'de gecikmeli bir ekonomik toparlanma beklediklerini ve savunma harcamalarının artmasıyla birlikte kısa ve orta vadede mali açıkların da yükselebileceğini ifade etti. Bu nedenle, reel büyüme tahminlerini 2024 için %0, 2025 için ise %2,2 seviyesine düşürdü.
S&P, İsrail'e yönelik uzun vadeli egemen kredi notunu 'A+' seviyesinden 'A' seviyesine indirdi ve uzun vadeli notlara ilişkin görünümün olumsuz olduğunu duyurdu.
S&P'den Siyasi Değerlendirme: İsrail İçin Kısa Vadede İki Olumsuz Sonuç
Son dönemde artan çatışmaların İsrail açısından kısa vadede iki olumsuz sonucu olabileceği belirtildi.
İlk olarak, Hizbullah, bölgedeki diğer İran vekilleri veya İran'ın kendisinden gelen misilleme roket atışlarının artan riskine dikkat çekildi. İsrail'in gelişmiş bir hava savunma sistemine sahip olmasına rağmen, altyapı dahil olmak üzere İsrail topraklarında hasar olasılığı devam etmekte ve bu durumu ölçmenin zor olduğu vurgulandı.
İkinci olumsuz sonuç ise son tırmanışın daha geniş ekonomik etkileriyle ilgili. S&P, İsrail için güncellenmiş temel durum senaryosunda aşağıdaki varsayımları kullandığını açıkladı:
- Gazze'deki askeri faaliyetlerin devam etmesi, ancak muhtemelen azalması ve Hizbullah ile 2025'e kadar sürecek yoğun çatışmaların yaşanması;
- Hizbullah ve diğer İran vekillerinin İsrail'e karşı misilleme saldırıları düzenlemesinin muhtemel olduğu, ancak sahada veya kritik altyapıda kalıcı bir hasar meydana gelmeyeceği;
- İran'ı doğrudan ilgilendiren daha sınırlı misilleme saldırılarının ötesinde, daha geniş kapsamlı ve sürekli bir bölgesel savaş olmayacağı.
S&P, İran veya İsrail'e karşı çıkan diğer aktörleri içeren daha geniş bir Orta Doğu çatışmasının henüz temel senaryo olarak değerlendirilmediğini kaydetti. Bunun başlıca nedeni, İran'ın böyle bir tırmanıştan kaçınabileceği ve bu durumun güvenlik ve ekonomik sonuçları olacağına dair inançları.
Bu yıl boyunca bölgede yaşanan birçok tırmanışa rağmen, İran'ın en son füze saldırısı da dahil olmak üzere kısıtlama gösterdiği ve çatışmayı bölgesel düzeye taşıma konusunda isteksiz olduğu ifade edildi. İran Devlet Başkanı Mesud Peeşkiyan, Birleşmiş Milletler'de yaptığı son konuşmada diplomasiye olan ilgisini vurguladı. Ancak, taraflardan birinin istemeden daha fazla tırmanışa yol açabilecek bir kaza veya yanlış hesaplama olasılığının da göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi.
Daha önce benzer şekilde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail'in kredi notunu "A2" seviyesinden "Baa1" seviyesine düşürmüştü. Kurumun açıklamasında, not indiriminin temel sebebi olarak jeopolitik risklerin önemli ölçüde artarak çok yüksek seviyelere ulaşması ve bunun İsrail'in hem kısa hem de uzun vadede kredibilitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratma potansiyeli olduğu belirtilmişti.
Diğer İçerikler