May Brexit oylamasının Ocak ayının üçüncü haftasında yapılacağını açıkladı

İngiltere Başbakanı Theresa May İngiliz Parlamentosu'nun Avam Kamarası'nda Brexit sürecinin geldiği noktaya ilişkin önemli bir konuşma yaptı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Brexit anlaşmasına ilişkin nihai oylama için Noel ve yılbaşı tatili sonrası 7 Ocak'ta yeniden beş günlük tartışma yapılacağını ve bir sonraki hafta içerisinde de oylamaye geçileceğini açıkladı. Oylamanın tam olarak hangi tarihte yapılacağını belirtmeyen May'e parlamentoda muhalif kanat ve kendi partisi içerisindeki muhaliflerden tepki geldi.

Çok sayıda vekil oylamanın Aralık ayında en kısa süre içinde yapılmasını talep ediyor ve May'i zamana oynayarak anlaşmasız ayrılık olasılığına karşı parlamenterlerin elini kendi anlaşmasını onaylamaya zorlamakla suçluyor.

May'in kendi partisinde anlaşmaya muhalif olan vekiller ise Brexit'i mümkün kılan AB Antlaşması'nın 50. maddesi üzerinde uzatma talep edilmesini ve daha fazla tartışabilmek için zaman oluşturulmasını talep ediyor.

May AB liderlerinin sözlerine güveniyor

İkinci referandum fikri ve genel seçimler de dahil olmak üzere Başbakan May tüm bu önerilere karşı çıkıyor. Konuşmasında Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmelere referans yapan May, İrlanda sınırı konusundaki tedbir maddesine ilişkin verilen güvencelerin yinelendiğini ve AB liderlerinin İngiltere'yi zor duruma düşürmek gibi bir amacının olmadığını ifade etti.

Önümüzdeki günlerde görüşmelerin devam edeceğine değinen May, AB'nin tedbir maddesi yerine geçecek alternatif bir düzenlemenin anlaşma oylanır oylanmaz müzakere edileceğini ve bu yöndeki çalışmaların iyi niyetle gerçekleşeceğini aktardı.

İkinci referandum ülkemizi daha da kutuplaştırır

İngiltere'yi de facto olarak gümrük birliği kuralları içerisinde bırakacak ancak karar mekanizmalarının dışında tutacak olan tedbir maddesinin öncelikli olarak hayata geçirilmemesi için çalışacaklarını ancak bu olursa da bunun geçici olması için gerekli sözleri aldıklarını anlatan May, AB liderlerinin İngiltere'ye komplo kurmaya çalışmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Sayın Macron dahi bana bizzat 'Birleşik Krallık'ı oyuna getirmeye çalışmıyoruz' dedi. Verilen sözler aynı zamanda yasal güvenceler. Eğer istersek tedbir maddesinin uygulanmaması için Brexit'in uygulanma takvimini geciktiririz. Tedbir maddesine ilişkin daha net açıklamalar için görüşmelerimizi sürdürebiliriz. İkinci bir referandum ülkemizi sadece daha fazla kutuplaştırır ve böler. Bunun yanı sıra halkımızın demokrasiye olan inancını zayıflatır. Herkes için mükemmel bir anlaşma olmadığını biliyorum ancak mükemmelin iyiyi yok etmesine müsaade etmeyin. Mucizevi bir şekilde daha iyi bir anlaşma ortaya çıkmayacak."

Ek zaman talebi iyi bir fikir değil

Tüm Brexit seçeneklerinin her halükarda kendi anlaşmasının kabul edilmesine bağlı olduğunu ileri süren May, anlaşmasının hala kabinesi tarafından desteklendiğini ve anlaşmasız Brexit'ten kaçınmaya çalıştıklarını vurguladı ve 50. maddede ek zaman talebinin iyi bir fikir olmadığını kaydetti.

Corbyn: May oylamayı erteleyerek zamana oynuyor

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ise May'in konuşmasına sert eleştiriler getirerek Başbakan'ın Brüksel'de hiçbir ilerleme kaydetmediğini ve yeni hiçbir gelişme olmadığını söyledi. İngiltere ile AB arasında yeni görüşmeler için bir takvim veya planlama olmadığına değinen Corbyn şöyle konuştu:

"Parlamento oylamayı bir an önce yapıp gerçekçi alternatifleri görüşmelidir. Bu oylamayı ertelemenin mantıklı hiçbir tarafı yok. Başbakan zamana oynuyor ve bizleri kendi anlaşmasını onaylamaya zorluyor. Bu oylamanın bu hafta hemen gerçekleşmesi gerekli. İçinde bulunduğumuz bir anayasal krizdir ve mimarı da Sayın May'dir."

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA