Mercosur AB için Fırsat mı Tehdit mi?

Bazı Latin Amerika ülkeleri ile AB arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının AB halklarının lehine mi aleyhine mi sonuç doğuracağı tartışılmaya devam ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Bazı Latin Amerika ülkeleri ile AB arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının AB halklarının lehine mi aleyhine mi sonuç doğuracağı tartışılmaya devam ediyor.

Von der Leyen'in imzaladığı ancak yürürlüğe girmesi için, Avrupa Komsiyonu’ndan onay alması gereken Mercosur Anlaşması hakkında farklı görüşler var.

Rzeczpospolita yazarı Anna Słojewska, “ Mercosur, Avrupa Birliği için ekonomik ve jeopolitik bir fırsattır” başlıklı yazısında, Mercosur’un yani Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay ile serbest ticaretin yalnızca Avrupa Birliği'ne ve Avrupa Birliği'nden gümrüksüz mal akışı ile ilgili olmadığını, ama aynı zamanda AB'nin önümüzdeki on yıllarda dünyadaki konumunun ne olacağı ile ilgili olduğu görüşünü savunuyor.

Anna Słojewska’nın iddiasına göre, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva Avrupa Komisyonu Başkanı’na bir ültimatom vererek, AB’nin 20 yıldan fazla bir süredir müzakere edilen anlaşmayı imzalamasını ya da Brezilya’nın bundan çekilerek Çin ile bağlarını güçlendireceğinin bildirdi.

Kentlerinin sokaklarında çiftçilerin protesto gösterilerinden çekinen ve muhalefetin eline koz vermek istemeyen Fransa ve Polonya bu anlaşmaya karşı çıkıyordu. Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, hükümetin yeni düştüğü Fransa'daki kargaşadan yararlanmaya karar verdi.

Mercosur ile yapılan anlaşma Avrupa tarımı için de bir tehdit olarak algılanırken Avrupa endüstrisi için bir fırsat olarak görülüyor. Zira, Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay ile yapılan serbest ticaret anlaşması, AB için büyük bir ekonomik ve jeopolitik fırsat doğuracaktır. Mercosur, her iki bölgenin nüfusu ve GSYİH'sı dikkate alındığında, dünyadaki türünün en büyük sistemi olacaktır. AB şirketleri için büyük ve gelecek vaat eden bir Güney Amerika pazarı açacaktır. Bu dört ülkenin yalnızca AB'den sanayi malları ithalatına ilişkin tarifeleri kaldırmayı değil, aynı zamanda kamu ihaleleri için piyasayı kademeli olarak açmayı da taahhüt ettiğini bilmekte fayda var. Bunu daha önce başka hiçbir yabancı ortakla yapmadılar. Ek olarak, enerji geçişi için önemli olan kritik hammadde yataklarının bulunduğu yer burasıdır.

Yazara göre, AB'nin, iki korumacı gücün, Çin ve ABD'nin liderlik için savaştığı bir dünyadaki konumunu güçlendirmek için Mercosur ile bir anlaşmaya ihtiyacı var. AB, en büyük mal ve hizmet ihracatçısı olduğu için benzer düşünen ülkelerle iletişim kurmalı ve serbest ticarete dayalı bir düzen mimarisi inşa etmelidir. 

 

Yayına hazırlayan: Melike Bayrak

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA