Rutte, "Türk savunma sanayisinin temeli gerçekten etkileyici. İnovasyon tarafında çalışan yüzlerce kuruluş ve Savunma Sanayii Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösteren binlerce şirket bulunuyor. Ankara ziyaretim sırasında ve Brüksel’de Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile görüştüm. Türkiye'nin savunma sanayisinde yaptığı çalışmalar oldukça önemli." dedi.
NATO Genel Sekreteri Rutte, Türk savunma sanayisinin Avrupa'daki müttefiklerle yakın işbirliği içinde olduğunu belirtti. Türkiye'nin, sadece nihai savunma ürünlerini değil, bu ürünlerin kritik parçalarını da tedarik ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin savunma kapasitesinin artırılmasının NATO için büyük bir avantaj olacağı ifade edildi. Rutte, NATO müttefiklerinin daha hızlı üretim yapması gerektiğini belirterek Türkiye'nin bu süreçteki önemine dikkat çekti.
Avrupa'nın çeşitli istihbarat kurumlarından gelen raporlar ışığında NATO'nun olası bir Rus saldırısına karşı hazırlıklı olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Rutte, İttifak'ın karşılık vermek için "iyi bir konumda olduğunu" teyit etti.
Rutte, "Putin, NATO'ya saldırırsa karşılığı yıkıcı olur. O kaybeder. O yüzden bunu denemesin." diye konuştu.
Rutte, NATO müttefiklerinin 2022'den bu yana Ukrayna'ya "eşi benzeri görülmemiş" destek sağladığını belirterek, şimdiye kadar 50 milyar avronun üzerinde yardım sağlandığını dile getirdi.
Kiev'i desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Rutte, öte yandan askeri ve finansal yardımlarda müttefikler arasında yükün "eşitlenmesi” konusunda Trump ile aynı fikirde olduğunu kaydetti.
Rutte, "Çok daha fazlasını yapmalıyız ki caydırıcı ve etkili olabilmemiz için gerekenlere sahip olalım. Böylece daha adil bir yük paylaşımı olacak." belirtti.
Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin protokol 17 Ekim 1951 tarihinde imzalanmıştır. Kuzey Atlantik anlaşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin katılmasına dair kanun 18 Şubat 1952 tarihinde kabul edilmiş olup, ülkemiz Yunanistan'la birlikte anılan tarihte NATO'ya üye olmuştur.