Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den SAMP-T Açıklaması

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SAMP-T Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemine dair açıklamalarda bulundu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SAMP-T tedariki ve gündemdeki konular ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Demir, “(Rusya’nın İHA/SİHA teklifi) Olabilir bir şey diyemem. Bizim gündemimize gelmiş, işlemeye başlamış bir şey yok. Süreç, Türkiye Cumhuriyeti’nin politikaları çerçevesinde şekillenir. Biz meselenin teknik yönüyle ilgili çalışmaları yaparız." dedi.

İsmail Demir, "SAMP-T’de 2015 yılında net bir yol haritası hazırlamıştık. O süreç işlemedi. Diyelim ki Fransa’daki ve İtalya’daki bir sistem olduğu gibi Türkiye’ye gelip kurulacaktı. Biz bunu şart koşmuştuk. Buna evet dedikleri halde gerçekleşmedi. Sonra bir tanımlama çalışması başlattık. ‘Alacaksanız alına’ doğru giden bir tartışma başladı. Nihayetinde bunu doğrudan alıma bağlayacaklarsa biz orada yokuz. Karşı taraf gelip ‘başlatalım’ derse orada ciddiyeti göreceğiz. Orada bir samimiyet ve ciddiyet sorununu gördüm. Mesele sonunda ‘satalım’a geliyor. Şunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. ‘Biz gidip parasını verip bunu alalım, yıllarca size bağlı kalalım’ diyen Türkiye yok artık."dedi.

İHA ve SİHA’larla ilgili ise "İnsansız Hava Araçları bir yolculuk. Her modelde yeni değişiklikler olacak. Yeni silah entegrasyonları olacak, SİHA’lar ve İHA’larla ilgili yolculuğumuz sürekli devam edecek. Çıkan modellerde sahadaki kullanımına göre değişiklik olacak şeyler göreceksiniz. Havada daha uzun süre kalma, daha hareketli olma, farklı silah sistemleri olabilir. Havadan yere, havadan denize, denizaltından havaya fırlatacağınız şeyler gelecek. Bunlar teker teker olacak şeyler. Türkiye’nin bir tehdit senaryosu var. Bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor."açıklamasında bulundu.

Sınır güvenliği-yasadışı geçişler ve kaçakçılığın önlenmesi konusunda ise "Çok sistemler kuruldu. Durdurduğumuz kaçak geçişler o kadar çok ki. Yeraltı fiber kablolar var. Herhangi bir hareketi tespit ediyor. Hayvan mı insan mı geçiyor tespit ediyor. Kameramız var, balon var, mobil araçlar var, kara radarları var. Tehdit ve tehlike önceliğine göre sistemleri kuruyoruz. Yeraltı görüntü sistemleri var mesela, çalışıyoruz.”dedi.

İsmail Demir savunma sanayiinde yerlileşme oranının yüzde 70’lere çıktığını belirterek şöyle dedi: “Biz kafamızı taktığımız işte yüzde 100’e gideriz. Üstü örtülü ambargolar sürüyor. Çok kurnazca bir taktikle ‘sürecimiz sürüyor’ şeklinde oyalamalar sürüyor. Mesela gemi sistemlerinde bir sorunla karşılaşmıyoruz. Bir şart koşulmuyor ama süreç uzatılıyor. (Milli Muharip Uçak) Kapımız açık arkadaşlar buyurun. Pakistan’la eleman bazında ortak çalışma grubu var.”

Kaynak: Hürriyet

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA