Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlı Sınır Güvenlik Güçleri, Humus ilinin Kusayr ilçesinde büyük çaplı bir askeri operasyon gerçekleştirdi. Operasyonun amacı, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı mücadele etmek ve Hizbullah militanlarının kalan unsurlarını temizlemekti.
Bir hafta süren operasyon sırasında bölgede yoğun çatışmalar yaşandı. Suriye ordusu, operasyonun sonunda stratejik noktalarda hakimiyet kurarak sınır güvenliğini artırdı.
Suriye ordusunun operasyon komutanı Yusuf Halid, sınırın güvenliğinin sağlandığını ve operasyon süresince yasa dışı maddeler ile silahların ele geçirildiğini belirtti. Ayrıca, Hizbullah'a bağlı iki militanın esir alındığını, bazı militanların ise etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Çatışmalar altı gün sürdü.
Geçen hafta Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun'un Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Colani'yi tebrik için araması dışında, iletişim, çatışmaların yayılmasını önlemek için iki taraftan bazı güvenlik yetkilileriyle sınırlı kalıyor.
Son günlerde yapılan görüşmeler, Suriye tarafının Hizbullah'ı olaylarda rol oynamakla suçladığını gösteriyor.
Fakat Lübnan ordusu, sınır boyunca Hizbullah unsurlarının bulunmadığını ve örgütün, esasen Suriye toprakları içinde meydana gelen çatışmalara katılmadığını teyit ediyor.
Lübnanlı bir askeri kaynak da ordunun herhangi bir askeri saldırı düzenlemediğini belirterek, Suriye toprakları içindeki çatışma alanından uzağa ateş eden bazı havan mevzilerini bombaladıklarını ifade etti.
Milletvekili Cemil el-Seyyid dün yaptığı açıklamada, "Bekaa'nın Suriye sınırında, özellikle el-Kaa'dan Hermel'e kadar neler olduğunu, bunun planlı bir eylem mi yoksa sadece geçici olaylar mı olduğunu" sordu.
El-Seyyid, "Oradaki çatışmaların baskısı altında, bağımsızlıktan bugüne kadar Lübnanlı ailelerin yaşadığı Suriye sınırları içindeki köylerin boşaltılması tamamlandı. Oradaki ani savaşın görünen gerekçesi, sınırların kontrolsüzlüğü ve kaçakçılık çeteleri. Oysa, Akkar'dan denize kadar uzanan sınırlar her iki taraftan da sonuna kadar açık ve insan dahil her türlü kaçakçılık konvoylarına gece gündüz tanık oluyor," diye konuştu.
El-Seyyid, "Meselenin bir çete savaşı, kaçakçılık veya eski kan davaları meselesi gibi görünmediğini, aksine güneydeki İsrail kuşatmasını tamamlamak için Raşya'dan Masnaa'ya, ardından el-Kaa ve Hermel'e kadar uzanan Lübnan-Suriye sınırının kuşatılması ve abluka altına alınması operasyonu gibi göründüğünü" dile getirdi.
"Bu askeri gerginlik, Lübnan ve dışarıdan, acil durum kuvvetlerinin (UNIFIL) görevini, Lübnan ordusunun Suriye-Bekaa sınırı boyunca kara sınır alaylarına destek olmak için güneyin dışına genişletme taleplerine yol açabilir," diyen el-Seyyid, "Bazıları UNIFIL'in yayılmasının Lübnan'ın güvenliği ve tarafsızlığı için olduğunu görecek, diğerleri ise bunu örtülü bir işgal ve Lübnan'ı İsrail ile yaklaşan normalleşme sürecine dahil etme hazırlığı olarak görecektir," ifadelerini kullandı.
Diğer İçerikler