The Economist’den Savaş Uyarısı: “Er ya da Geç Askeri Güç Kullanılacak”

The Economist dergisinin son sayısında, Tayvan’ın Çin ve ABD arasındaki rekabet için bir arena haline geldiği için “dünyanın en tehlikeli yeri” olduğu konusunda uyardı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Londra merkezli The Economist dergisi, 1 Mayıs 2021 tarihli sayısında, ABD’nin Tayvan’ın güvenliği konusundaki “stratejik belirsizliğinin” bozuluyor olduğunu belirtti. Dergide yer alan makalede, Tayvan’ın Çin ve ABD arasındaki rekabet için bir arena haline gelerek “dünyanın en tehlikeli yeri” olduğu ifade edildi.

Makalede, Hint-Pasifik Komutanlığı Başkanı ABD’li Amiral Philip Davidson’ın, Çin’in 2027’den önce Tayvan’a saldırabileceğini söylediği aktarıldı. Olası bir Çin saldırısının değerlendirildiği makalede, “ABD’nin Tayvan’ı savunmak için bir antlaşmaya bağlılığı olmasa da Tayvan’a yönelik bir Çin saldırısı olması halinde ABD’nin askeri gücünün, diplomatik ve siyasi kararlılığının bir testi olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan, böyle bir durumda ABD 7’nci Filosu müdahale etmezse, Çin’in bir gecede Asya’daki baskın güç haline geleceğini ve ABD’nin dünyadaki müttefiklerinin buna güvenemeyeceklerine işaret edildi.

SAVAŞ SİMÜLASYONLARINDA ABD KAYBEDİYOR

Tayvan’ın Çin füzelerine karşı savunmasız silahların yanı sıra olası bir işgalde etkili olacak taktik ve teknolojilere daha fazla kaynak ayırmaya başlaması gerektiği öne sürüldü.

Çin, son beş yıl içinde 90 büyük gemi ve denizaltıyı kullanılabilir hale getirdi. Bu sayı, ABD’nin Batı Pasifik’tekinin neredeyse beş katı.

ABD’li analistlerin görüşüne dayandırılan makalede, “Askeri üstünlük er ya da geç Çin’i Tayvan’a karşı güç kullanmaya teşvik edecektir” ifadeleri yer aldı. Pekin’in Tayvan’a karşı başlatacağı olası bir savaşın değerlendirildiği makalede, savaş simülasyonlarında ABD’nin kaybetmeye başladığı belirtildi.

Makalede, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in henüz kendi halkını büyük kayıplar verecek bir savaşa hazırlamaya başlamadığı da kaydedildi. Çinli lider Deng Xiaoping’e atıfta bulunan makalede, anlaşmazlığın “daha bilge nesillere bırakıldığını” ifade edildi. Öte yandan, makalede olası bir savaşın tüm taraflarının -ABD, Çin ve Tayvan- gerginliği nasıl azaltılabileceğine veya diplomatik bir çözüm bulunabileceğine dair herhangi bir öneri veya analiz sunulmadı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA