Trump Meksika ve Kanada’da Geri Adım Attı

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ve Meksika liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından bu ülkelere yönelik yeni ithalat tarifelerinin uygulanmasını erteledi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Pazartesi günü, tarifelerin yürürlüğe girmesine saatler kala, ilk olarak Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ve Trump, yaptıkları görüşmenin ardından ayrı ayrı açıklamalar yaparak, Meksika’nın ABD sınırına 10 bin ek asker göndermeyi kabul etmesi karşılığında, Meksika menşeli ürünlere uygulanacak gümrük tarifelerinin bir ay ertelendiğini duyurdu.

Trump, Sheinbaum ile yaptığı görüşmeyi “oldukça dostane” olarak nitelendirerek, tarifelerin askıya alındığı süre boyunca iki ülkenin "bir anlaşmaya varmak" için müzakerelere devam edeceğini söyledi.

Birkaç saat sonra Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile de benzer bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Trump, Ottawa’nın sınır kontrol önlemlerini güçlendirmeyi ve ABD’ye fentanyl geçişini önlemeyi kabul etmesinin ardından, Kanada’dan ithal edilen ürünlere yönelik tarifelerin 30 gün ertelendiğini duyurdu.

Trudeau’nun organize suç ve fentanil konusunda yeni bir istihbarat yönergesi de imzaladığını ve bunu 200 milyon dolarla destekleyeceğini belirten Trump, şunları kaydetti:

“Başkan olarak tüm Amerikalıların güvenliğini sağlamak benim sorumluluğum ve ben de bunu yapıyorum. Bu ilk sonuçtan çok memnunum ve cumartesi günü açıklanan tarifeler, Kanada ile nihai bir ekonomik anlaşmanın yapılıp yapılmayacağını görmek için 30 günlük bir süre için durdurulacak.”

ABD Başkanı Trump, 1 Şubat’ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA