EURONEWS
41 yaşındaki siyasetçi zafer konuşmasında seçim kampanyasına damga vuran Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasını yeniden masaya yatırma sözünü de yineledi.
FARC'la imzalanan barış anlaşmasını fazla hoşgörülü bulan Duque, anlaşmanın bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Kolombiya'nın yeni devlet başkanı anlaşmada mağdurların ve mağdur yakınlarının haklarını daha iyi koruyacak ve adaleti sağlayacak değişiklikler yapmak istediğini ifade ediyor.
Uzun yıllar süren müzakerelerin ardından FARC'la 2016 yılında imzalanan ilk barış anlaşmasını Kolombiya halkı referandumla (%50,24 oy çoğunluğuyla) veto etmişti. Üzerinde değişiklikler yapılan anlaşma ikinci kez referanduma taşınmadı, kongrede oylanarak imzalandı.
Barış anlaşması 220 bin kişinin hayatını kaybettiği 52 yıllık çatışma sürecine nokta koydu, FARC 'Halk için Alternatif Devrimci Güç' adını alarak siyasi bir yapıya dönüştü.
Bölünmüş Kolombiya sol hareketi
Ivan Duque'ün 10,3 milyon oyuna karşılık 8 milyon oy alan eski gerilla Gustavo Petro, sonuçların açıklanmasının ardından rakibinin zaferini kabul ettiğini belirterek, "bugün biz ana muhalefet partisiyiz" dedi.
Petro, seçimlerden 3. sırada çıkan merkez solcu aday Sergio Fajardo'nun desteğini arkasına almayı başaramayarak zafer kazanma ümidini neredeyse tamamen kaybetmişti. Her iki lider FARC barış anlaşmasının korunmasının gerekliliğine duyulan inanç, yolsuzlukla savaş isteği ve geleneksel siyasetçi sınıfına karşıtlıkta buluşsa da, Petro'nun polemiği seven, fevri karakteri merkez sol seçmeninin gözünü korkutuyordu.
Öte yandan 58 yaşındaki Petro'nun seçim kampanyasında sunduğu ekonomik model de merkez sol seçmeni tarafından ütopik olarak değerlendirildi ve komşu ülke Venezuela'ya dönme korkusu yarattı.
Yeni devlet başkanı Ivan Duque de seçim kampanyası sırasında rakibini sıklıkla bu yönde eleştirdi.
Ivan Duque'ü bekleyen zorlu görev
Ağustos ayında başkanlık koltuğunu devralacak 41 yaşındaki siyasetçiyi birçok zorlu görev bekliyor: Uzun listenin ilk sıralarında ülkenin kırılgan ekonomisi, eskiden FARC'ın kontrolündeki bölgeleri ele geçiren uyuşturucu çeteleri ve yarım milyonun üzerinde Venezuelalı göçmen yer alıyor.