Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuşan Zelenskiy, Avrupa liderlerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın bir sonraki adımını sorgulamayı bırakmaları gerektiğini ve bunun yerine kıtalarını savunmak için kolektif adımlar atmaları gerektiğini açıkladı.
“Avrupa, güçlü ve küresel bir oyuncu, vazgeçilmez bir oyuncu olarak kendini ortaya koymalı,” diyen Ukrayna lideri Moskova’nın Kiev’e karşı yürüttüğü savaşta Kuzey Kore askerlerinin yer aldığını ve çatışmaların Ukrayna’nın doğu sınırına yakın olan Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesinde gerçekleştiğini söyledi.
Ukraynalı lider, “Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında okyanus olmadığını unutmayalım. Avrupa liderleri, Kuzey Kore askerlerinin yer aldığı bu çatışmaların coğrafi olarak Davos’a, Pyongyang’dan daha yakın yerlerde gerçekleştiğini hatırlamalıdır,” dedi.
Zelenskiy, Ukrayna ile Rusya arasında bir anlaşmaya varılması durumunda uluslararası bir barışı koruma operasyonunun nasıl işleyebileceğine dair ayrıntılar da verdi. Bunun için büyük bir gücün gerekeceğini bildirdi: “Tüm Avrupalılardan gelecek güç mü? 200.000, bu minimum. Bu minimum olmalı, aksi takdirde bir anlamı yok,” dedi.
Ayrıca Kremlin’in taleplerinden biri olan Ukrayna ordusunun mevcut 800.000 kişilik gücünün beşte bire indirilmesini de kesin bir dille reddetti: “Bu, Putin’in istediği şey. Buna asla izin vermeyeceğiz,” dedi. Ayrıca ekibinin Trump ile bir toplantı düzenlemek için çalıştığını belirtti.
Göreve gelen yeni ABD Başkanı Trump, çatışmayı hızla sona erdirme sözü vermişti. Pazartesi günü gerçekleşen yemin töreninin ardından konuşan Trump, Vladimir Putin’in “Rusya’yı yok ettiğini” ve bir anlaşma yapması gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, herhangi bir ateşkes anlaşmasının Batılı ülkelerin güvenlik garantilerine bağlı olduğunu vurguladı. En iyi garantinin NATO üyeliği olduğunu belirten Zelenskiy, bu fikri Avrupa’nın çoğu üyesinin desteklediğini ancak ABD, Almanya, Macaristan ve Slovakya’nın Rusya yanlısı hükümetinin karşı çıktığını belirtti.
Son haftalarda Zelenskiy, olası bir barışı koruma misyonu hakkında birkaç Avrupa ülkesiyle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve geçen hafta Kiev’i ziyaret eden İngiltere lideri Keir Starmer da dahil olmak üzere görüşmeler gerçekleştirdi. Polonya ve Baltık ülkeleriyle de görüşmeler yapıldığı söylendi.
Ukrayna ziyareti sırasında konuşan Starmer, İngiltere’nin 'rolünü oynamaya hazır' olduğunu söyledi ancak kara birlikleri gönderme konusunda taahhütte bulunmadı.
Sky News’e yaptığı açıklamada, “Her zaman Ukrayna'nın savunmasıyla ilgili önde gelen ülkelerden biri olduk. Ancak bu konuda fazla ileri gitmek istemiyorum çünkü bunun sürdürülebilir olması gerekiyor,” dedi.
Diğer İçerikler