Polisin konsolosluktaki 9 saatlik incelemesi sona erdi
Toplam 10 kişi oldukları bildirilen uzman polis ekiplerinin Levent'te bulunan konsolosluk binasındaki araştırmaları 9 saat sürdü.
Konsolosluğun bahçesinden toprak numunesi ve bahçedeki metal kapıyı da alan ekipler, arama kurtarma köpeği eşliğinde yapılan incelemelerin ardından binadan ayrıldı.
Bir olay yeri inceleme polisi konsolosluk çatısında, bir diğeri ise bahçede inceleme yaptı.
Duvarlara ve konsolosluk içindeki her noktaya bu ışık tutulurken, ekiplerin çalışması da kameralarca kaydedildi.
Mavi ışık yöntemi kullanıldı
Bir olay yeri inceleme polisi konsolosluk çatısında, bir diğeri ise bahçede inceleme yaptı.
Duvarlara ve konsolosluk içindeki her noktaya bu ışık tutulurken, ekiplerin çalışması da kameralarca kaydedildi.
Mavi ışık yöntemi modern “olay yeri inceleme” yöntemlerinden biri olarak bütün dünyada kullanılıyor.
Luminol adı verilen madde herhangi bir yüzeye püskürtüldüğünde, bu yüzdeki kan izi ve kalıntılarıyla tepkimeye giriyor.
Tepkime sonucunda ise mavi-yeşil renkte bir ışık saçıyor.
Böylece gözle görülemeyecek kan kalıntıları tespit edilebiliyor.
Heyetin başında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bir başsavcıvekili ve bir cumhuriyet savcısı bulunuyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüklerine bağlı uzman personel de ekipte yer alıyor.
ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan muhalif gazeteci, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.
Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen, aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.
Kaşıkçı'nın başkonsolosluğa girmesinin ardından kendisinden haber alınamamasıyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşan ortak çalışma grubu kurulmuş, bu ekipler pazartesi günü öğle saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ilk toplantısını yapmıştı.
Kaşıkçı'nın ailesinden uluslararası soruşturma çağrısı
Bu arada gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ailesi, öldürüldüğüne ilişkin iddiaların araştırılması için bağımsız ve tarafsız bir uluslararası komisyonun kurulması çağrısı yaptı.
Kaşıkçı'nın yazarları arasında olduğu Washington Post'ta yer alan açıklamada, "İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolduğundan bu yana iki haftadır irtibat kuramadığımız babamızın (Kaşıkçı) akıbeti hakkındaki çelişkili haberleri üzüntü ve endişeyle takip ediyoruz." ifadesine yer verildi.
Ailenin, travmaya uğradığı ve bu acılı dönemde bir arada bulunmanın hasreti içinde olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Babamızın (Cemal Kaşıkçı) bize aşıladığı güçlü ahlaki ve hukuki sorumluluk, bizi onun ölümünün araştırılması için bağımsız ve tarafsız bir uluslararası komisyonun kurulması çağrısı yapmayı zorunlu kılıyor. Bu zorlu zamanlarda bizim mahremiyetimize saygı duyan herkese minnettarız."