İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
Bu yazı 13/05/2024 tarihinde yayınlanmıştır.
*Bülent ERANDAÇ/SDE Medya ve Sivil Toplum Koordinatörü
Tarih: 28 Ekim 2023
Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla Türk Donanması, İstanbul Boğazı'nda 100 gemi ile tarihinin en büyük resm-i geçit törenini gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarını selamlayarak geçen Türk Donanması’nı, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu TCG Anadolu, Milli ve Yerli Uçak Gemisi’nden sevk ve idare etti.
'100'üncü yılda 100 Gemi' adı verilen törene, TCG Anadolu, TCG Nusret'in yanı sıra 11 fırkateyn, 10 denizaltı, 4 korvet, 4 karakol gemisi, 17 hücum bot, 8 mayın avlama gemisi, 5 akaryakıt gemisi, 6 amfibi çıkarma gemisi, 10 tank çıkarma gemisi, 18 yardımcı sınıf gemi ile 4 atak botu katıldı.
Geçen ay da Türk Donanması’nın Somali'de bayrak dalgalandırmasını yine İngiliz BBC dikkat çekici bir analize konu etti.
BBC deyip geçmeyin. Derin İngiltere'nin dünya siyasetine yön vermekte kullandığı bir büyük medya grubudur.
BBC analizi, ‘Somali, Türkiye için neden stratejik önemde bir ülke?’ başlığını taşıyor.
Birlikte okuyalım. İlk Türk savaş gemisinin Somali kıyılarına varması, iki ülke arasında on yıl sürecek yeni savunma anlaşmasının sembolik bir göstergesi olmanın ötesinde bir anlam taşıyor.
Bu görüntü, Türkiye'nin ülkede 10 yıl öncesine uzanan ve giderek artan ilgisine de işaret ediyor.
Savaş gemisi limana yanaştığında, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Alper Aktaş, "Bu Somali ile dostluğumuzun, kardeşliğimizin ve paylaştığımız ortak vizyonun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor" mesajını verdi.
Türkiye, Somali ile Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nı 8 Şubat’ta imzalamış, 23 Nisan'da da ilk Türk savaş gemisi başkent Mogadişu'ya ulaşmıştı.
Somali’nin jeopolitik açıdan Afrika Boynuzu'ndaki coğrafi konumu oldukça önemli.
Denizcilik konusunda dev kuruluş Lloyd's List'e göre, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan, yılda 1 trilyon doları aşan mal Aden Körfezi'nden, Somali'nin kıyı şeridi boyunca uzanarak Süveyş Kanalı'ndan geçiyor.
Bu da Mogadişu'nun dünyanın stratejik açıdan en önemli bölgelerinden birinde yer aldığı anlamına geliyor.
Şubat ayında Mogadişu ve Ankara arasında imzalanan savunma anlaşması ikili ilişkileri ve bölgenin istikrarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
Türkiye, Somali'nin deniz sınırlarını korsanlığa karşı korumasına ve karada terörle mücadele etmesine yardımcı olacak.
Mart ayında iki ülke, Somali'nin kıyı şeridi boyunca açık denizde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde bulunmalarını sağlayacak bir başka anlaşma daha imzaladı.
Gözlemciler, 'Türkiye'nin Somali ile ilişkisinin daha büyük bir planın parçası olduğunu ve Ankara'nın komşuları dışında jeopolitik alanda rol oynamayı hedeflediğini' söylüyor.
Türkiye 2017'de Mogadişu'da Somali Ordusu ve polisine eğitim veren en büyük denizaşırı askeri üssünü açtı.
Ankara ayrıca yıllar içinde okullar, hastaneler ve altyapı inşa etti ve Somalililerin Türkiye'de eğitim görmeleri için burslar sağladı.
Afrika Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Timothy Walker, Somali-Türkiye Savunma Anlaşması’nı Somali'nin egemenliğini korumaya yardımcı bir anlaşma olarak değerlendiriyor.
Cumhurbaşkanı Mahmud, Somali Donanması’nın Türk halkının desteğiyle ülke sularının kontrolünü tamamen ele geçirmesinin uzun sürmeyeceğini söyledi.
Ankara'nın Kızıldeniz bölgesinde kilit bir rol oynamak istemesi nedeniyle Türkiye ile Somali arasındaki ilişkiler hızla gelişıyor.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'de yürüttüğü diplomaside Afrika ülkelerinin desteğinin gelişmesine de yardımcı olduğu anlaşılıyor.
Brexit sonrası İngiltere Donanması...
İngiltere 1 Ocak 2020'de Avrupa Birliği'nden ayrıldı.
İngiltere, Brexit sonrası 19 Kasım 2020'de başlayarak, askeri harcamalarını son 30 yılın en yüksek düzeyine çıkarma kararı aldı. Savunma bütçesini dört yıl süreyle(2021-2022-2023-2024)her yıl yüzde 10 artırıyor.
2020-2021 yıllarının Başbakanı Boris Johnson, Britanya'nın küresel nüfuzunu artırması ve ülkenin güvenliği açısından, silahlı kuvvetlerin "bir kuşağın gördüğü en büyük modernleşme hamlesini" yapması gerektiğini söylemışti.
Ek kaynaklar uzay, siber savunma, yapayzeka ve donanma projelerine ayrılıyor.
İngiltere'nin yüzde 10 artışla bütçeye dört yılda toplam 16,5 milyar sterlinlik (yaklaşık 22 milyar dolar) ek kaynak aktarımı sürüyor.
Sonuç
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Donanması’nı müthiş geliştirirken ve yerli ve milli imkanlarla bugün ikinci uçak gemisi(Trakya) yapılırken, Türkiye'nin bölgesel güç konumunu tahkim ediyorlar.
Türk Donanması’nın çeşitli gemilerinin Afrika, Asya, Japonya'ya gönderilerek Türkiye’nin Bayrak göstermesine vesile olunmasının, İngilizler tarafından analizlere konu olması önemli.
Belli ki, Chatam House mercekleri Türkiye üzerinde. Türk Donanması'nın gelişimi, yakın coğrafyaya etkisi, 20. yüzyılda güçlü donanmaları ile dünyaya şekil veren, emperyal planlarını uygulayan İngiltere tarafından dikkatle takip ediliyor.
İngiltere, yeniden eski imparatorluk kodlarını canlandıracak hamleler yapmaya çalışırken, 20. yüzyılda olduğu gibi özellikle Ortadoğu-Basra-Kızıldeniz-Akdeniz Bölgesi’ne yöneldiğinden Türk Ordusu'nun aynı bölgedeki jeopolitik hamlelerini-Türk Donanması’nı yakından takip ediyor.
Evet. Türk Donanması, Mavi Vatan Stratejisi ile küresel oyunları bozuyor.
Akdeniz-Adalar Denizi(Ege)-Karadeniz'de Türkiyesiz oyun kuramayacaklar.
Kelime Ara
Konular
- Uluslararası İlişkiler
- Savunma-Güvenlik
- Teknoloji-Siber Güvenlik
- Enerji
- Ekonomi
- İklim-Çevre
- Sağlık
- Toplum
- İnsan Hakları
- Çatışma
Bölgeler
- Asya
- Afrika
- Avrupa
- Amerika
- Okyanusya
- Orta Doğu ve Mağrib
- Türkiye
- Rusya
- Körfez Ülkeleri
- Avustralya
- Kuzey Amerika
- Batı Afrika
- Batı Avrupa
- Kafkasya
- Merkez Asya
- Doğu Avrupa
- Doğu Afrika
- Latin Amerika ve Karayipler
- Yeni Zelanda
- Levant Bölgesi
- Kuzey Afrika (Mağrib)
- Diğer Okyanusya Ülkeleri
- Orta Afrika
- Balkanlar
- Doğu Asya
- Güney Afrika
- Çin
- Güney Asya
- İskandinav-Baltık Ülkeleri
- Güney Doğu Asya