Bu yazı 07.10.2024 tarihinde yayınlanmıştır.
*Mithat Işık/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü
İsrail İran’a tek başına saldıramaz çünkü saldırıyı gerçekleştirme imkan kabiliyeti yeterli değildir. Saldırıyı gerçekleştirmesi için ABD’nin onayını ve desteğini alması gereklidir.
İsrail’in zafiyetlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Mesafe: İsrail’in öncelikli hedefleri olan ve olması muhtemel hedefler nükleer tesisler ve petrol tesislerdir. Bu tesisler İsrail’e 2000 km mesafededir. İsrail uçaklarının İran’a ulaşıp hedefleri vurmaları için Suudi Arabistan, Ürdün, Irak Suriye ve kısmen Türkiye hava sahasına girmesi gerekiyor. Bu ülkelerin hava sahalarını kapatmaları durumunda rota daha uzamış oluyor.
2. Havada yakıt ikmali: İsrail uçaklarının İran'da hedeflerini vurup üslerine dönmeleri için havada yakıt ikmali yapmaları gerekiyor. İsrail'in havada uçaklarına yakıt ikmali yapacak tanker uçağı sayısı yeterli değil. Havada uçaklarına ikmal yapmak için ABD'nin desteğini alması gerekiyor. İsrail'in İran'ın vurulması için yüze yakın uçak kullanacağını değerlendirdiğimizde İsrail'in yakıt kapasitesi yeterli olmayacaktır.
3. İran'ın hava savunma sistemleri: Saldırıda İsrail'in 100 civarında uçak kullanacağını değerlendirdiğimizde bu durum İsrail uçakları için büyük bir risk teşkil edecektir.
4.Neden: İran'ın nükleer tesislerinin yerin yüzlerce metre derinliğinde ve bir dağın altında bulunmasıdır. Bu tesisleri yok etmek için betonarmeyi delecek güçlü bombaların kullanılması gerekiyor. Bu etkiyi gösterecek bombalar şu anda İsrail'in elinde bulunmuyor. Bu bomba GBU-57 A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP). Bu bomba toprağın 60-70 metre derinliğindeki hedefleri etkiliyor. ABD bu bombayı İsrail'e verse dahi İsrail'in de bu bombayı kullanacak uçak yok. Bu bombalar F-15, F-16 F-35 uçaklarından atılamıyor. Bu bombalar B-2 SPIRIT gibi bombardıman uçaklarından atılıyor.
Doha’da toplanan Körfez ülkeleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan tarafsız kalacaklarını ve hava sahalalarını ABD'ye kapatacaklarını ilan ettiler. Körfez ülkeleri bu konuda İran'ın güvence verdiler. Askeri teknolojiye milyarlarca dolar para harcayan İsrail'in ABD’nin desteği olmadan İran'ı vurması kolay olmayacaktır Aslında İsrail'in gücü kendinden kaynaklanmıyor. ABD ve İngiltere'nin yardım ve desteği kesmesi durumunda İsrail bir güç değil. İran füzeleri karşısında Demir Kubbe’nin de delinmesi ve İran füzelerinin etkileri de İsrail'i korkutuyor.
Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.