Kosta Rika Ankara Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde düzenlenen “Orta Amerika'da Mutlu Bir Ülke: Kosta Rika” başlıklı konferans için SDE’deydi. Konferans öncesi Fallas, Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı (SDAV) Başkanı Sinan Tavukcu, SDE Başkanvekili Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar ve SDE Başkan Yardımcısı Alper Tan ile görüştü.
Konferansın açış konuşmasını yapan SDE Başkanvekili Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar, İki ülkenin ortak değenlerine vurgu yaptı; ikili ilişkilerin iyileştirilmesine dair verdikleri öneme değindi.
Kosta Rika Ankara Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas ise Kosta Rika’nın demokratik sistemi, dış politikadaki diplomasi eksenli yaklaşımları ve üretim mekanizmalarına kadar birçok önemli konuya değindi.
Fallas, Kosta Rika’nın silahlı kuvvetleri olmadığını da belirtti ve diğer devletlerin savunma sanayi için harcadıkları yüksek meblağlar yerine Kosta Rika’nın bu alanındaki bütçeyi eğitim ve de sağlık sistemlerine yönelttiklerini vurguladı.
“Kosta Rika 1948 tarihinde ordusunu lağvetmiştir. Bu tarih itibariyle ulusal egemenliğimizi korumanın enstrümanları diplomasi, uluslararası hukuk ve uluslararası çatışmaların istişare ile çözülmesi sistemine etkin katılımla olmuştur. Bu ordu lağvedilmesinin bir diğer sonucu ise barış ve silahsızlanmanın kararlı bir şekilde teşvik edilmesinde Kosta Rika’nın dış politikasının bir parçası haline gelmesidir… İnsan hakları Kosta Rika kimliğinin kalbinde yer alan bir parçadır. Eğitim barışın bir aracıdır. Kosta Rika’da ulusal bir öncelikti eğitim ve 1869 yılından beri ücretsiz ve zorunludur. Kosta Rika savunma alanındaki bütçesini eğitim ve sağlık sektörüne harcamaktadır.”
“Kosta Rika Latin Amerika’daki en eski demokrasiye sahiptir” diyen Fallas, Kosta Rika’nın tarihi, doğal ve kültürel özelliklerinden de bahsetti.
“Bizim zenginliğimiz altın, petrol ve madenler değil; zengin bir doğaya sahip olmak ve dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynakları. Bu bahsettiğim Kosta Rika’nın bugüne gelmesi için çok önemli bir mihenk taşıydı... Biyoçeşitliliği koruma endeksli bir ekonomik düzene sahibiz. Yani toplum bitki ve hayvan varlığını bir çeşitliliği korumak adına topraktan bazı şeyleri alamayız. Mesela Kosta Rika’da 11-12 tane volkanımız var ve bu volkanlar muazzam bir enerji kaynağı. Bu potansiyelle ülke, gelecekte hiç petrol kullanmayan hale getirilebilir. Ancak bütün bu volkanlar da çevrenin korunduğu özel alanlarda bulunuyor. Bu nedenle de onlara dokunamıyoruz.”
Kosta Rika Ankara Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Biz kendi iç ve dış politikamızı bütünsel bir politika olarak görmekteyiz. Bütünsel dememizin sebebi her şeyin birbiriyle bağlantılı olması. Yalnızca ordunun olmaması, eğitim ve sağlık sektöründe iyi olmak yeterli değil. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Gezegeni, yurdumuzu ve toprağımızı da korumak zorundayız. Eğer ülkede bir geleceğiniz yoksa demokrasiden, sağlıktan, insan haklarından da bahsedemezsiniz. Dolayısıyla ülkemizi korumak zorundayız. Çocuklarımız ve gelecek nesiller için.”
Fallas, konferansta yaptığı sunumun ardından SDE Akademi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.