Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “ Balkanlarda Güvenlik ve Ekonominin Türkiye’ye Muhtemel Etkileri” başlıklı konferans düzenlendi.
Konferansın konuşmacısı Hırvatistan Ankara Büyükelçisi H.E. Mr. Hrvoje Cvitanovic konu hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin stratejik önemine vurgu yapan Cvitanovic, “Türkiye stratejik bir kavşak noktasında. Bu stratejik kavşak noktası Türkiye’nin gerek bugünün asıl meselesi olan hidrokarbon transferi ve diğer enerji kaynakları transferi gerekse Balkanlara, Kafkasya’ya, bölgesindeki diğer kriz alanlarına olan yakınlığı noktasında Türkiye’yi önemli ülkelerden birisi yapıyor. Türkiye açısından yüzyılın fırsatı olarak değerlendirebiliriz bunu.” dedi.
Türkiye’nin Balkan coğrafyası üzerinde duygusal bağlarının yoğun olarak hissedildiğini vurgulayan Cvitanovic, “ Özellikle Balkan savaşlarından bu yana Balkan coğrafyasından Anadolu’ya bir göç akımı gerçekleşti. Hatta Balkan savaşlarının çok sonrasında geçtiğimiz on yılda bile Bosna savaşı sonrasında dahi Türkiye’ye ciddi bir göç akışı var. Dolayısıyla Türkiye’de yaşayan insanların orayla bir akrabalık ilişkileri ve göç bağlantıları var. Bunun ötesinde de tarihsel bağlantılarla birlikte Türkiye orayı bir gönül coğrafyası olarak görebiliyor. Türkiye bölgede bir yumuşak güç aktörü olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin potansiyel kültürel gücüne dikkat çeken Hrvoje Cvitanovic, “Bölgede kültür diplomasisi faaliyetleri son sürat devam ediyor, gerek TİKA gerek Yunus Emre ile olan kültürel diplomasi faaliyetleri o bölgede bir alıcı buluyor. Türkiye, sadece kendine has özellikleri o bölgede tanıtım yoluna gitmiyor. Aynı zamanda Türkiye’deki vatandaşların da dikkatini çekebilecek, onların da hoşuna gidebilecek potansiyel ögeler buralarda kullanılıyor.” diyerek sözlerine devam etti.
Ülkesindeki önemli gelişmelerden bahseden Cvitanovic, “Hırvatistan için tarihinde oldukça önemli bir yıl olan 1 Ocak 2023 itibariyle Hırvatistan artık Schengen ve Euro bölgesindedir. Hem Euro kullanımı hem de Schengen serbest dolaşımı Hırvatistan’ın kazandığı kazanımlar olarak karşımıza çıkıyor. Hırvatistan önemli bir noktaya evrilmiştir. İnanıyorum ki bu nokta daha aydınlık bir noktadır. Diğer taraftan baktığımızda da ekonomik, siyasi ve dış politikayla aşamaları kaydedeceğimiz döneme girdik. Bahsettiğim aşamaların gerçekleşmesi bölge güvenliği açısından veya siyasetin sürdürülebilir gelişimi açısından da önemli(Bu bölgeden kastım Türkiye’yi de kapsıyor.).” ifadelerini kullandı.
Karadağ’da ise seçimlerin hala devam ettiğini belirten Cvitanovic, seçimin Milatovic ve bir önceki Cumhurbaşkanı arasında cereyan ettiğini, ikinci tura kaldığını ve bu seçimlerin ikinci turunun Avrupa Birliği’nin entegrasyon sürecinde Karabağ’da oldukça önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Sırp Ortadoks Kilisesi’ne de dikkat çeken Cvitanovic, Sırp Ortadoks kilisesinin tavır ve davranışlarının Karadağ’ın izole edilmiş ve dışlanmış yönünü desteklediğini gözlemlediklerini, Avrupa komisyonunun ise bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.