SDE ve YTB tarafından düzenlenen Uluslararası Diplomasi Okulunun 40 farklı ülkeden katılım sağlayan 62 uluslararası öğrencisine hitaben konuşan Kılıç, Türkiye’nin dış politikasında eksen meselesi tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Eksen meselesi tartışmalarının çok sağlık bir yaklaşım olmadığını ifade eden Kılıç, Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirdiğini bu bağlamda atılan adımların ise ‘eksen kayması’ olarak değerlendirildiğine dikkat çekti ve bu doğrultudaki yorumların hadiseleri tek bir perspektiften ele adlığını vurguladı.
Türkiye’nin darbeler tarihine dikkat çeken Kılıç, demokrasinin baltalandığı dönemlerde askeri cuntaların dış politika yaklaşımlarının ve anti-demokratik uygulamalarının ‘eksen kayması’ olarak okunmadığını ancak bugün meşru bir hükümetin kazanımları doğrultusundaki atılımlarının bir ‘kayış’ olarak ifade edildiğini vurguladı. Tarihsel bir perspektiften tartışmayı ele alan Kılıç, Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinin köklü olduğunu vurgulamakla birlikte belirli alanlarda bir mecburiyete dayandığını belirtti ve bugün Türkiye’nin milli savuma sanayi atılımları sayesinde önemli bir bağımsızlık kazandığını dolayısıyla güvenlik perspektifinden yapacağı hamlelerinde bu açıdan değerlendirilmesinin daha makul olduğunu vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin kendi eksenini inşa ettiğini ifade eden Kılıç, önemli bir bölgesel aktör olarak kazanımlar doğrultusunda hareket edildiğini vurguladı.
Sunumunun akabinde katılımcıların sorularını yanıtlandıran Kılıç, Uluslararası Öğrencilere kariyer yolculuklarında başarılar diledi.