Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Johannes Wimmer Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde konuştu. Wimmer, “Çok Kutuplu Dünyada Uluslararası İlişkiler: Avusturya’nın Perspektifi” başlıklı konferansta önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Avrupa’da büyük felaketlere yol açan 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa Birliği’nin kurulması ile bölgede barış sağlandı. Avrupa’da 60 yıldır barış hakim ve bu yüzden Avrupa Birliği’ne Nobel Barış Ödülü verildi.”
Büyükelçi Wimmer, özellikle dünyada ABD ve Rusya arasında güç yarışının olduğunu belirtti ancak ABD ve Rusya arasındaki bu güç yarışında çözüm için birinci unsurun her zaman “diyalog yolu” olduğunun altını çizdi.
Avusturya’nın perspektifini ise şöyle açıkladı Büyükelçi:
“Avusturya zorlukların ve ikilemlerin farkındadır. Avusturya, tam bağmsızlık sonrası 1955’te tarafsızlığını ilan etmiştir. Avusturya her zaman doğu-batı arasında köprü vazifesi yapmıştır. Günümüzde de hala uluslararası kuruluşların ev sahipliğini yapmaktadır Avusturya. Ve şunu da söylemeliyim ki Avusturya, Avrupa Birliği’nden farklı bir siyaset izlemiyor. AB’nin ortak siyasetine katılıyor. Bu da Avusturya’nın tarafsızlığını bir miktar modifiye etse de tarafsızlık fikriyle çatışmıyor.”
Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Johannes Wimmer sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Avrupa Birliği önemli zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor. İklim değişikliği, sınır güvenliği gibi. AB ülkeleri bazı konularda farklı düşünse de ortak bir paydada buluşmalı. Avusturya’nın tek başına başa çıkabileceği şeyler değil. Uluslararası işbirliği şart. Avusturya hükümeti uluslararası İlişkilerde AB’nin rolünün güçlenmesi gerektiğini düşünüyor. Avusturya AB’nin hızlı karar alma gücüne sahip olması gerektiğini böylelikle olaylar karşısında hızlı rol alınabileceğini düşünüyor. Ayrıca Avrupa Birliği tek sesli olmalı Birleşmiş Milletler’de.”