Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Son Ziyaretleri Işığında Türkiye Afrika İlişkileri
Büyükelçi (E) Numan Hazar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son Afrika ziyaretini ve Türkiye-Afrika ilişkilerini Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde (SDE) değerlendirdi.
26 Şubat 2022 14:38

Büyükelçi (E) Numan Hazar “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Son Ziyaretleri Işığında Türkiye Afrika İlişkileri” başlıklı konferansta değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye- Afrika ilişkilerini geçmişten bugüne ayrıntılı bir şekilde anlatan Büyükelçi (E) Numan Hazar konuşmasında, “Afrika Nedir?” “Afrika-Türkiye İlişkileri Nasıldı, Nasıl Evirildi ve Bugüne Geldi?” sorularına yanıtlar verdi.

“Günümüz Afrika’sını incelerken, Afrika’yı İngiliz Afrika’sı, Fransız Afrika’sı, Arap Afrika’sı, Portekiz, İspanyol Afrika’sı olarak değerlendirmeliyiz. Tabi bir de Müslüman Afrika, Hristiyan Afrika, ruhlara tapan Afrika var. Bunların hepsi kültürel olarak birbirinden farklı. Değerlendirme yaparken bunları bilmekte fayda var.”

Türkiye ile Afrika ilişkilerinin ise Türklerin Anadolu’ya girişinden daha öncelere dayandığını söyledi, Tolunoğulları Devleti’ni hatırlattı. Büyükelçi Hazar, Afrika ile coğrafi bakımdan yakınlık olduğundan da söz etti.

Ve Osmanlı Devleti Dönemi…

“Bugünkü Nijerya ve Kamerun’un kuzeyinde Kanem Bornu İmparatorluğu var. Osmanlı Devleti ile stratejik bir ittifakı var bu devletin. Bu ittifakın amacı Sudan’dan Habeşistan’dan gelen altınların Akdeniz limanlarına aktarılması. Bu altın kaynaklarının Trablus, Cezayir limanlarına gelmesi Osmanlı Devleti için çok önemli. Kanem Bornu Devleti ise hac yolu güvenliği için Osmanlı’ya ihtiyaç duyuyor. Böylelikle iki devlet arasında stratejik bir ortaklık oluşturuluyor. Osmanlı Devleti sonrasında Mısır’da Libya’da, o coğrafyada farklı bölgelerde de etkili olmuştur.”

Büyükelçi (E) Numan Hazar, Afrikalıların Türklere olan sempatisini anlattı:

“Ve Afrika’da Osmanlı Devleti’nin etkisiyle Türklere karşı bir sempati oluşmuştur. Türklere hem Müslümanların hem de Hristiyanların büyük bir sempatisi var. Bunun sebebi hem Osmanlı Devleti hem de emperyalizme karşı Anadolu’da verilen “istiklal mücadelesi”… Biliyorsunuz Sömürge ülkeleri Afrikalıları tanımazken Osmanlı Devleti, Türkler bu ülkelere kendi kimliklerini vermiştir. Doğu Afrika’da Portekiz emperyalizmini durdurmak için Osmanlı Devleti başarılı olamasa da büyük çaba sarf etmiştir. İşte bu yüzden sempati var. Günümüzde Türkiye’de kat edilen ekonomik mesafeden dolayı da bir sempati var.”

Afrika ülkelerinin bağımsızlık tarihinden de söz eden Büyükelçi (E ) Numan Hazar, bu ülkeler bağımsız olduktan sonra onları tanıyan ilk ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye’nin Afrika açılımlarını anlatan Hazar, 2005 yılından itibaren Afrika konusunda büyük mesafe alındığını söyledi. Şu anda Türkiye’nin Afrika’nın 43 ülkesinde Büyükelçiliği olduğundan, 37 Afrika ülkesinin de Ankara’da Büyükelçiliği olduğundan bahsetti. “Türkiye’nin Afrika’da izlediği politikanın özünü insani değerler oluşturuyor” diyen Hazar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyaretlerine önem verdiğine ve çok sayıda Afrika ülkesine ziyaretler gerçekleştirdiğine işaret etti. “Afrika açılımı Türk hükümetinin stratejik başarısıdır.” Dedi.