Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Cumhuriyet Dönemi Sanayileşmesinin Köşe Taşları” adlı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, ”Değişim, sürekli gelişimin olmazsa olmaz şartıdır. Öyleyse çok az da olsa gelişme, adım adım da olsa inkişaf yapmamız gerekiyor.” dedi.
Değişimin üç unsuru olduğunu söyleyen Şimşek bunların; teknoloji, küreselleşme ve rekabet olduğunu belirtti ve şöyle söyledi: “Rekabet insanoğlunun olduğu her yerde vardır ve vazgeçilmez bir unsurdur. Mesela 60’lı yılların en büyük rekabet parametresi üretmekti. 70’lerde üretmenin yanında düşük maliyetli olması da önem kazandı. 80’li yıllarda ise hem üretip hem düşük maliyetli olup hem de kaliteli olması gerekti. 90’lı yıllarda ise rekabet parametresi hızdı. 2000’li yılların rekabet parametresi ne diyecek olursanız, bu katma değerdir. Yani bilgiyi organize etmektir.”
Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Cumhuriyet dönemindeki önemli projeler hakkında bilgiler verdi ve şunları aktardı: “7 Eylül 1925 tarihinde TOMTAŞ kurulmuştur. Bunun %51’i Milli Savunma Bakanlığı’nın, %49’u ise Yunkers Alman Şirketi’nindir. Yönetim bizdeydi ve güzel üretimler yapıldı bu fabrikada. Türkiye’deki ilk mühendisler burada yetiştiler. Fakat dünya yavaş yavaş bir savaş ortamına hazırlandığı için herkes kendi derdine düşmeye başladı ve Alman şirketi ortaklıktan çekildi. Daha sonra Fabrika Ankara’ya taşındı ve adı Etimesgut Tayyare Fabrikası oldu. 900 insanın çalıştığı ve güzel faaliyetlerin yapıldığı bir fabrikaydı. Daha sonra 1947 yılında Marshall yardımları antlaşması yapıldı ve Truman doktrinin yayınlanmasıyla Türkiye’ye siz tarım ülkesisiniz patates soğan ekin traktör üretin biz size uçak veririz dediler ve ikinci el uçakları verdiler. Traktör fabrikamızı açtık ancak uçak fabrikamızı kapattık.”
Bireysel faaliyetler yapan Vecihi Hürkuş’tan da bahseden Şimşek, “Vecihi Hürkuş, 1925 yılında Vecihİ K-6 uçağını yaptı. Daha sonra 1930 yılında Vecihi K-14 uçağını yaptı. Daha sonra 1932 yılında ilk sivil tayyare okulunu kurdu." dedi.
Nuri Demirağ'ın sanayileşme adına yaptığı çalışmaların önemini vurgulayan Şimşek: "Türkiye'deki mevcut demiryolu ağlarının 1247 km'lik kısmını Demirağ kendi imkanları ile imal etmiştir" dedi. İki senelik bilgi toplamanın ardından kurduğu uçak fabrikasında uçak üretmeye başladığını ancak uçakların Ankara tarafından kabul edilmediğini de aktardı.
Prof. Dr. Muhittin Şimşek, devrim otomobili projesi hakkında ise “5 Nisan 1961’de doğdu, 29 Ekim 1961 yılında henüz daha bebekken boğdular” dedi.
Diğer İçerikler