Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Hukukta Yeni Arayışlar” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı ASBÜ Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emir Kaya, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Hukuk’ta öğrenilmiş bir çaresizlik var ve bu ideolojiler, kimlikler üstü bir durum.” diyen Kaya, Türkiye’de hukuk konusunda yeni bir arayışın bulunmamasını eleştirdi.
Hukuki pozitivizm teorisindeki ‘hukukta değerlerin ve ahlakın yeri yoktur.’ anlayışının bilim, akıl, realite ve insanlık dışı bir akımın, sistemin ruhu olduğunu, ancak bu yaklaşımda her ne kadar adalete hizmet edildiği düşünülse de adaletin olmadığını, bu teoriye göre düzen ve sistemin işlemesinin hedeflendiğini ifade eden Kaya, “Hukuk insan içinse, insan psikolojisi her durumda değer verme üzerinden işler. Seçtiğiniz yemekten, kıyafetinize, eş seçiminize kadar her konuda bir değer verme vardır. Öyleyse, hukukun da işler olması için hukuka değer verilmesi gerekiyor.“ dedi.
Türkiye’de hukuk alanındaki en temel problemin hukuk yapımında devletin toplumu rasyonel ve sosyolojik açıdan dikkate almayıp onun değerlerini hukuka aktarmadığı fakat bir yandan da “hamasi olarak biz size çok değer veriyoruz diyip insanları ciddiye almamasıdır” diyen Kaya, bunun sadece Türkiye özelinde bir tez olmadığını Yunanistan’da kanun yapımında Ortodoks Hristiyanların, Hindistan’da kanun yapımında Hinduizm’in, Taylan’da Budizm’in, Fransa’da ateizmin, Türkiye’de ise Müslümanlığın ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.
Batı uygarlığının bir deneme yanılma uygarlığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Emir Kaya, “ Bir şeyleri denerler, 100 sene onunla uğraşırlar sonrasında bu yanlışmış deyip değiştirirler. Mesela Tanrı’nın yerine Devleti ikame ettiler. Sonrasında durup bu yanlış neden Devleti mutlak iktidar yaptık, insanı referans almalıyız dediler. Bugün itibariyle 70 senelik tarihi olan insan hakları hukukuyla bütün hukuk sistemini değiştirmeye çalışıyorlar ve bunu başarıyorlar da kısmen.” dedi.
Müslümanlara dönüp baktığımızda elimizde 1400 senelik bir geleneğin olduğunu ifade eden Kaya, “diğer tarafa baktığımızda 70 senelik bir değer çabasıyla bütün hukuku dönüştürebiliyor. Bu zihinsel anlamda ne kadar tembelleştiğimizi, ne kadar çaresizleştiğimizi gösteriyor.” dedi.
Bu konunun bir milli güvenlik meselesi olarak görülmesi gerektiğini ve hukuk düşüncemizin bizlere ait olması gerektiğini de sözlerine ekledi.