İran’ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu ve 41 ülkeden lisans ve lisansüstü öğrencinin katıldığı, Uluslararası Diplomasi Okulu programına katılan öğrencilere “İran İslam Cumhuriyetinin Komşuluk Politikası” konulu bir konferans verdi.
3 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşen Konferansta, İran’daki seçimleri değerlendiren Büyükelçi, katılımcılarla bundan sonraki dönemde İran’ın komşularıyla olan ilişkilerine yönelik izleyeceği politikalara yönelik görüşlerini paylaştı.
Yeni dönemde İran’ın komşularıyla ilişkilerini daha geliştireceğine olan inancını ortaya koyan Farazmand, bu kapsamda 18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen Uluslararası Diplomasi Forumu esnasında, Afganistan’da barışın sağlanmasına yönelik; Afganistan, İran ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmesinin bunun en önemli işareti olduğunu belirti. Bu oluşuma bölgedeki Pakistan gibi ülkelerin de katılabileceğini söyleyen Büyükelçi, bundan sonraki süreçte bölge ülkelerinin birbiriyle rekabet halinde değil, işbirliği içinde olmasının ve bölgenin kalkınması için projeler geliştirmesinin önemine işaret etti.
Büyükelçi, İran’ın öncelikli dış politika ekseninin, Nükleer Anlaşma, İsrail’i tanımama, komşularla iyi ilişkiler geliştirme ve başta ABD olmak üzere ‘büyük’ güçlerle mesafeli bir ilişki modeli gibi başlıklar etrafında şekillendiğine dikkat çekti. Büyükelçi Farazmand, İran’da gerçekleşen son Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yeni dönemde komşularla hali hazırda var olan ilişkileri sürdürülebilir bir noktaya taşımak istediklerini vurguladı. İran üzerinde uygulanan ambargoların etkisiyle birlikte İran’ın komşularıyla olan ticaret hacmine de zarar verildiğine dikkat çekti ve yaptırımların doğrudan İran’ı tahrip etme çabası olmakla birlikte bölgedeki her bir ülkeye dolaylı yoldan zarar verdiğini vurguladı. Farazmand, yaptırımlardan ötürü 2019 yılında Türkiye-İran ticari ilişkilerinin 4 milyar dolar doğrudan 8 milyar dolarda dolaylı zararın oluştuğunun altını çizdi.
Türkiye’nin Azerbaycan ile ilişkilerinin gelişmesinden İran’ın rahatsızlık duyduğuna dair Türk medyasında çıkan haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını, aksine bu durumun kendilerini memnun ettiğini ifade eden Büyükelçi Muhammet Farazmand, Zengezur Koridoru gibi ekonomik alanda işbirliğini geliştirecek projelerin bölgedeki bütün ülkelerin faydasına olacağını ve bu nedenle bu tür ülkeleri birbirine bağlayacak projelerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Açılacak olan doğu-batı koridorunun Azerbaycan ve Türkiye’nin, kuzey-güney koridorunun ise İran’ın faydasına olacağını dile getirdi.
Ülkelerin her alanda aynı düşünmesinin mümkün olmadığını ancak, ortak kültürü paylaşan Türkiye ve İran’ın bir çok alanda işbirliği yapabileceğine inandığını belirten Büyükelçi, daha sonra SDE Uluslararası Diplomasi Okulu Programına katılan öğrencilerin sorularını cevapladı.