Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde “Kore Dış Politikası ve İki Ülkenin Özel İlişkisi: Bugünü ve Geleceği” adlı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Won ık Lee, iki ülke ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İklim değişikliği konusuna değinen Won ık Lee, iklim değişikliği konusuna önem verilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle söyledi: “Eskiden temiz hava ve temiz su vardı ve herkes bunları kabul ediyordu. Eskiden şişelenmiş suyu satın almak hiç kimsenin aklına gelmezdi. Kore’de su satıcıları çıkınca halk çok şaşırdı. Çünkü halka göre su tedarikinin bedava olması gerekti. Günümüzde de böyle bir sorunu hava konusunda yaşamamak için havayı kirlilikten arındırmamız gerek.” dedi ve Ukrayna-Rusya savaşının gıda krizini tetiklediğine değinirken Kore’nin tarım üretimi için teşviklerinin artacağını belirtti. Bu durumun bir güvenlik meselesi olduğunu, gıda konusunun ülkelere karşı bir silah olarak kullanılabileceğini vurguladı.
Won ık Lee, 1950 yılında yaşanan Kore Savaşı’na değindi ve Türkiye’nin de katıldığı savaşta Türkiye'nin katkısının, fedakarlığının her zaman hatırlandığını dile getirdi. Savaş sonrasında ikiye bölündüklerini, birleşmeye çalıştıklarını ancak bunun gerçekleştirilemediğini belirten Won ık Lee sözlerine şunları da ekledi: “Diğer ülkeler savaşa son vermek istediler. ABD ile ittifaka itiraz etmedik. Çünkü o zamanlar biz çok yoksul bir ülkeydik. Savaş yeni bitmişti ama ülke bölünmüş vaziyetteydi. Başka şansımız yoktu. Biz mecburen bu ittifaka evet dedik.”
Sınır güvenliği konusuna da değinen Won ık Lee, Türkiye ve Kore’nin jeopolotik konumundan ötürü sorunlar yaşadığını belirtti ve şöyle söyledi: “Kore ABD, Japonya gibi ülkeler arasında sıkışıp kalmıştı ve bu ülkelerle ilişkileri sürdürmek bir hayli zor. Aynı şekilde Türkiye’nin de farklı ülklerden ve farklı dinlerden komşu ülkeleri var. Buradaki diplomatik ilişkileri de sürdürmek bir hayli zor.”
Güvenlik konusunda ise “Kore ekonomik kalkınmayı çok hızlı bir şekilde sağladı ama Kore, Kuzey Kore tarafından önemli bir tehdite maruz kalıyor ve bu tehdidi bertaraf etmek için çok fazla harcama yapmak durumunda kalıyor.” dedi.
Kore’nin kısa süre içerisinde büyük ekonomi gelişimini değerlendiren Won Ik Lee, halkın özverisinin ve çalışkanlığının bu ekonomik gelişmenin temelini oluşturduğunu belirtti. “Çok zor bir dönemdeydik ve toparlanmamız gerekiyordu. Ne yapabiliriz diye düşündük. Kadınlar saçlarını kesip sattılar, Almanya’ya kalifiyeli çalışan ihraç ettik. Tüm potansiyellerimizi kullandık ve eğitime büyük önem verdik”. Dedi.
Diğer İçerikler