Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde, geçen hafta Nijer’de yönetimin devrilmesi sonrasında yaşanan olaylarla ilgili panelde Nijer ve genel olarak Afrika’da gelişen olaylar değerlendirildi.
Oturum Başkanlığını SDE Başkan Yardımcısı Alper Tan’ın yaptığı panelde konuşmacılar arasında SDE Başkanı Tümg.(E) Doç. Dr. Güray Alpar, ASBÜ Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mürsel Bayram, Tunus'tan Dr. Muhammed Adil ve Nijer'den Massaoud Hamani vardı.
Nijer'de son dönemde meydana gelen olaylar, bölgesel ve uluslararası etkilerinin konuşulduğu panelde konuşmacılar konu hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Panelde Nijer’in tarihinde bugüne kadar 28 darbe girişimi olduğu, toplamda 4 darbe gerçekleştiği ve geçen hafta gerçekleşen olayın ise bir başkaldırı olarak nitelendirilebileceği çünkü artık demokrasi ve haksızlığın aynı yerde duramayacağı söylenirken geçen hafta gerçekleşen olayın herkesi şaşırttığı çünkü başkent ve etrafında Fransa ve Amerika’dan 1000-1500 asker bulunurken, başkentin tamamen Batı askerlerinin elinde olduğu aktarıldı.
Konuşma sırasında ülkenin kaynaklar bakımından çok zengin olmasına rağmen halkının ise çok fakir olması paradoksuna değinilirken ülkenin doğal zenginlikleri arasında petrol, doğal gaz, titanyum, kobalt, lityum, manganez, altın, demir, pırlanta gibi birçok kaynak olduğu, Batı ülkelerinin sürekli demokrasiyi telkin etmelerine rağmen halkın gittikçe daha çok fakirleştiği ve bu noktada artık demokrasi değil ‘yönetenler’ sıkıntısı olduğunun altı çizilirken 1972’den beri Nijer’in en önemli doğal kaynaklardan biri olan uranyumdan kendi elde ettiği payın %7, Fransa’nın ise %93 olduğu ise dikkat çeken diğer bir detaydı.
Bu başkaldırı sonucu Nijer açısından ülkenin kendi kaynaklarına sahip olma umudu oluştuğu ve kendi geleceğini belirleme hakkı elde ettiği ifade edilirken bölge için ise Batı kontrolünün zayıflaması söz konusu olduğu, uluslararası sistem için ise Nijer’de yaşananların Batı’nın kaybettiği bir başka savaş, çok kutuplu dünya düzeni için bir zafer olduğu dile getirilip halkın %70’inden fazlasının ise bu başkaldırıya destek verdiği belirtildi.
Daha önce de Mali, Gine ve Burkina Faso’da da Batı yanlısı yöneticiler devrilmişti. Bu ülkeler Nijer’de Mohamed Bazoum'u deviren yeni yönetimi destekliyorlar.