Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde "Pakistan-Türkiye İlişkilerinin Dünü, Bugünü, Geleceği" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Pakistan Ankara Büyükelçi Yardımcısı Abbas Sarwar Qureshi, konuşmasına SDE’ye teşekkürlerini sunarak başladı.
İki ülkenin “Kalpten kalbe bir yol”, “Bir Millet İki Devlet”, İki Vücut Bir Ruh” gibi birçok sloganlaştırılmış ilişki içerisinde olduğundan bahseden Qureshi, neden Türkiye-Pakistan ilişkileri bu kadar samimi sorusunu din, ortak kültür, ortak tarih, ortak dil bağlantıları (Urduca) şeklinde yanıtlayarak kurtuluş savaşı zamanında, dünyada başka örneği görülmeyen bir yardımlaşma seferberliği olduğunu, Pakistan’ın, Müslüman din kardeşlerine erzak, kıyafet gibi konularda yardımda bulunduğunu, Doğu’nun şairi olarak bilinen aynı zamanda akademisyen olan Muhammet İkbal’in, Türkiye’deki kardeşlerine nasıl yardımcı olabilirim diye düşünüp Mehmet Akif Ersoy ile mektuplaştığını, kendi kurtuluş fikirlerini ve çözüm önerililerini paylaştığını aynı zamanda İkbal’in yazmış olduğu şiirleri satışa çıkararak kazandığı paraları Osmanlı’ya yardım için gönderdiğini dinleyicilerle paylaştı.
1947 yılına bakıldığında ilişkileri başlatan ve gelişmesine yardımcı olanların Muhammet Ali Cinnah (Pakistan’ın kurucusu) ve o zamanın Türkiye büyükelçisi olduğunu ifadene eden Qureshi, Türkiye’nin, Pakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu da dinleyicilere hatırlattı.
Qureshi, iki ülke arasındaki ilişkileri 3 maddede kategorize ederek şöyle söyledi: “İlk olarak lider ziyareti. İki ülke aralarında protokol olmadan bile direkt bir görüşme sağlanabiliyor. İkinci olarak ‘karşılıklı destek.’ İki ülke her koşulda birbirlerine yardım etti. Bunun en güzel en eski örneği ise Keşmir meselesi ve 1974 Kıbrıs Harekatıdır. Üçüncüsü ise ‘karşılıklı insani yardım’. 1999 Marmara depremi, geçen sene Pakistan’da gerçekleşen sel gibi olaylar iki ülkenin de herhangi bir beklentiye girmeden birbirlerine yardım ettiği olaylardandır.”
Çoklu ilişkilerde ise yine bu iki ülkenin birbirinin destekçisi olduğunu söyleyen Qureshi, Türkiye’nin benimsediği Dünya 5’ten büyüktür sloganının Pakistan tarafından da kabul gördüğünü ayrıca belirtti.
Savunma sanayisinin çok önemli olduğunu ve yerli üretimin en doğrusu olduğunu belirten Qureshi, Türkiye’de üretilip Pakistan’ın satın aldığı MİLGEM’e de değinerek ekonomik ilişkilerin, savunma sanayi iş birliklerinin daha da artırılması gerektiğini dile getirdi.