Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde ¨Rusya’nın Ukrayna’ya Karşı Savaşının Dünya İçin Sonuçları¨ adlı konferansta değerlendirmelerde bulundu.
Büyükelçi Vasyl Bodnar, Soğuk savaşın bitiminde dünyada ve özellikle Avrupa’da büyük çaplı bir savaşın olmayacağına ve barışın süregeleceğine olan derin inancın ve rahatlama halinin, Rusya’ya, barışçıl bir ülkeye saldırma özgürlüğünü verdiğini söyledi. Bu süreçte kendi kanlarıyla mücadele vererek bağımsız bir devlet olarak var olmayı hak ettiklerini gösterdiklerini ekledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tam kapsamlı savaşının, sadece Ukrayna’da değil tüm dünyada birçok şeyi değiştirdiğini aktaran Bodnar, bu savaşın dünya için sonuçlarını birkaç farklı başlıkta değerlendirdi.
Dünya’nın, bu çapta büyük bir savaşı engelleyebilecek bir sisteminin olmadığının anlaşıldığını aktaran Vasyl Bodnar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan güvenlik sistemlerinin pratikte çalışmadığını, AGİT, BM gibi örgütleri yeniden reformlandırılması ve sorunları çözme odaklı hale getirilmesi gerektiğini aktardı. İttifak sistemleri ve uluslararası normlar geçerliliğini korumasına rağmen, güçlü bir devletten daha güçlü bir sistem olmadığının altını çizdi.
Dünya’da kabul gören gerçeklerin bu savaşla birlikte yıkıldığına da dikkat çeken Bodnar, Rusya’nın dünyadaki en büyük 2. Ordu olduğu ve bölgede sözünün dinlenmesi gerektiği algısının, bu savaşla ortadan kalktığını söyledi. Rusya’nın, Avrupa pazarını kaybetmesi, izole edilmesi, milyonlarca Rus vatandaşının ülkeyi terk etmesi gibi sonuçlarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı ve ¨Rusya’nın bu savaştan umduğu sonuçlar ters etki gösterdi¨ dedi.
Ukrayna’nın bulunduğu konum gereği stratejik önemini hatırlatan Bodnar, birçok transit yollara ev sahipliği yaptıklarını hatırlatırken şunları ekledi: ¨Birçok uluslararası Pazar Ukrayna ve Rusya’da yetiştirilen ve hazırlanan ürünlere bağlı, Çin’den Avrupa’ya uzanan ticari yollar da ülkemizden geçiyor, kuzey ve güney koridorları mevcut. Savaş dolayısıyla bu yolların hiçbiri çalışmamakta ve bu dünyayı etkilemekte. Bu ürünlerin zamanında gerekli yerlere ulaşmaması enflasyonun yükselmesine neden oldu. Özellikle tarım ürünlerinde bir kıtlık gözlemleniyor. Bu savaş, Pandemiden çıkan dünya için büyük bir darbeydi ve bölgesel ekonomik dinamikleri çok etkiledi. Devletler savunma harcamalarını arttırmak zorunda kaldı.¨
Vasyl Bodnar, barıştan yana olduklarını hatırlatırken, gıda güvenliği, enerji güvenliği, nükleer güvenlik gibi konularda bütün dünyanın hak ve sorumluluk sahibi olduğu bir senaryo amaçladıklarını vurguladı. Barışın, Rusların kendi agresif politikalarını dünyaya dikte etmesi olarak kabul edilemeyeceğini hatırlatırken, bölgede istikrarın garanti edileceği, tüm dünyanın sorumluluk alacağı ve suçluların cezalandırılacağı bir barış planı istediklerini vurguladı.
Diğer İçerikler